1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Yli puolet lakivaliokunnasta kannatti tasa-arvoista avioliittolakia Ylen vaalikoneessa

Lakivaliokunta äänestää keskiviikkona ottaako se tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyyn. Ylen vuoden 2011 vaalikonevastausten perusteella valiokunnan 17 jäsenestä 10 haluaa samat oikeudet homopareille kuin hereropareille. Lakivaliokunnan puheenjohtaja ei kertonut kantaansa.

Ylen vuoden 2011 vaalikonevastausten perusteella enemmistö lakivaliokunnan jäsenistä sallisi samaa sukupuolta olevien avioliiton ja adoptio-oikeuden. Noin 60 prosenttia vastanneista sallisi homopareille samat oikeudet kuin heteropareille.

Noin 40 prosenttia lakivaliokunnan jäsenistä vastustaa vaalikonevastausten perusteella tasa-arvoista avioliittolakia. Kaikki lakia vastustavat ovat miehiä.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) ei vastannut Ylen vaalikoneen kysymyksiin, eikä hän ole myöskään allekirjoittanut lakialoitetta tasa-arvoisen avioliittolain edistämiseksi. Avioliittolakialoitteessa on 76 allekirjoitusta.

Lakivaliokunnan ja kansanedustajien vastaukset ovat samassa linjassa. Noin 60 prosenttia kansanedustajista kannatti Ylen vaalikoneen mukaan tasa-arvoista avioliittolakia.

Lakivaliokunnan jäsenet, jotka vaalikoneessa ilmoittivat puoltavansa tasa-arvoista avioliittolakia, mutta eivät ole allekirjoittaneet lakialoitetta ovat Arja Juvonen (ps.), Suna Kymäläinen (sd.) ja Kaj Turunen (ps). Heidän äänensä voivat olla ratkaisevassa asemassa huomisessa äänestyksessä.

Edellämainittujen valiokunnan jäsenten lisäksi vaalikonevastausten perusteella tasa-arvoista avioliittolakia tukivat Stefan Wallin (r.) Antti Lindtman (sd.), Johanna Ojala-Niemelä (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Jaana Pelkonen (kok.), Kristiina Salonen (sd.) ja Jani Toivola (vihr.).

Jos lakivaliokunta päättää ottaa aloitteen käsittelyyn ja antaa siitä mietinnön, asia etenee tulevaisuudessa eduskunnan täysistunnon ratkaistavaksi. Jos lakivaliokunta hylkää aloitteen, se raukeaa.