Askola: Jumala toimii terveydenhuollon ja lääkkeiden kautta

Piispa Irja Askola pitää hyvänä asiana, että saarnaaja Pirkko Jalovaaran näkemyksistä keskustellaan avoimesti. Askola itse sanoutuu irti Jalovaaran näkemyksistä.

Irja Askola Kuva: Yle

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola sanoutuu irti maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaran näkemyksistä riivaajista sairauksien aiheuttajina. Askola painottaa, että sairauden ja pahuuden välille ei voi vetää yhtäläisyysmerkkiä. Askola näkee, että Jumala toimii terveydenhuollon ja lääkkeiden kautta.

- Suomessa on onneksi korkeatasoinen terveydenhoito ja psykiatrinen osaaminen, jotka tarjoavat sekä sanastoa että hoitoa ja lääkitystä. Sairaus ei ole merkki Jumalan poissaolosta, Askola sanoo.

Riivatut ja demonit eivät kuulu Askolan sanastoon, eikä hän suostu nimeämään ketään ihmistä riivatuksi. Piispa painottaa, että kirkkoon apua hakemaan tulleita ei pidä nyt syyllistää tai jättää yksin. Samalla myös Jalovaaran oikeusturva on otettava huomioon, Askola toteaa.

Askolan mukaan Jalovaaran tilaisuudet ovat olleet suosittuja. Vuosien aikana maallikkosaarnaaja Jalovaara on pitänyt vastaavia tilaisuuksia 300 seurakunnassa. Hänen opetuksensa ovat kuitenkin jyrkentyneet viime aikoina, Askola kertoo.

Jalovaara itse on lieventänyt kantojaa. Verkkolehti Kotimaa24:n haastattelussa hän kertoo, etteivät kaikki sairaudet johdu demoneista.

Askolan mielestä on hyvä, että tapaus on herättänyt keskustelua. Kirkon on nyt käsiteltävä asia perinpohjaisesti.

- Kun kirkko pystyy käsittelemään avoimesti vaikeita asioita, niin se lisää luottamista kirkkoon.