Hyppää sisältöön

Innovaatiokeskuksesta potkua Suomen ja USA:n kauppaan

Helsinkiin Yhdysvaltain suurlähetystön yhteyteen avattua innovaatiokeskusta kehutaan energiapihiksi.

Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystö on avannut innovaatiokeskuksen. Rakennus on osa suurlähetystön laajennushanketta, joka maksaa yhteensä noin sata miljoonaa euroa. Tarkoituksena on edistää Suomen ja Yhdysvaltain kauppaa sekä muutakin yhteistyötä.

Rakennuksen avannut Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck tinkasi rahoituksen Washingtonista, vaikka finanssikriisin jälkeen Yhdysvaltain ulkoasiainhallinto on joutunut säästökuurille.

- Minulle "ei" ei kelpaa vastaukseksi. Tulkitsen sen niin, että minun on vain yritettävä sitkeämmin, Oreck totesi.

Sinnikkyys palkittiin tiistaina, kun Oreck avasi innovaatiokeskuksen yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa ja esitteli sitä medialle sekä kutsuvieraille.

Oreckin mukaan lähetystön uusi rakennus on energiatehokkain suurlähetystö, mitä Helsingistä löytyy – samoin kuin Suomen Washingtonin-suurlähetystö on energiapihein lähetystö verrattuna Washington DC:n muihin edustustoihin.

Rakennuksessa käytetään kaukolämpöä sekä kaukokylmää, sen valaistus on toteutettu led- ja oled-tekniikalla, ja sen ikkunat heijastavat osan auringon lämpösäteilystä takaisin.

Innovaatiokeskuksen kuoret ovat satavuotiaasta asuintalosta, jossa ennen remonttia toimi Yhdysvaltain suurlähetystön toimistoja.

Rakennusta tullaan käyttämään tapaamis- ja kokouspaikkana, johon pääsy tulee olemaan hiukan helpompaa kuin suurlähetystön muihin osiin. Rakennuksen toivotaan osaltaan edistävän suomalaisten ja amerikkalaisten yritysten kaupankäyntiä sekä muuta yhteydenpitoa maiden välillä.

Innovaatiokeskus on nyt loppusilausta vaille valmis, ja viereen on nousemassa uusi toimistorakennus, johon tulee merelle päin lasinen julkisivu.

.
.