Italian Montista tuli talouskriisin viimeisin uhri

Eurooppalaiset ovat äänestäneet ulos pääministerin toisensa perään talouskriisin puhjettua. Nyt tuli Mario Montin vuoro.

Ulkomaat
Mario Monti poistumassa lehdistötilaisuudestaan Roomassa.
Mario Monti poistumassa lehdistötilaisuudestaan Roomassa sunnuntai-iltana..Giuseppe Lami / EPA

Yksi Italian parlamenttivaalien keskeisistä tuloksista oli äänestäjien antama epäluottamuslause pääministeri Mario Montille, jonka keskustalainen vaaliliitto sai vain noin 10 prosenttia äänistä.

Professori on floppi

La Stampa

Äänestäjät pettyivät Montin tekemiin veronkiristyksiin ja säästöihin, jotka eivät tuottaneet mainittavaa tulosta: Italian valtionvelkaa ei saatu taittumaan laskuun, talouden alamäki jatkui ja työttömyys paheni entisestään.

- Professori on floppi, kirjoitti sanomalehti La Stampa vaalituloksesta.

Monti on kuitenkin vain viimeisin Euroopan talouskriisin uhri. Talousvaikeuksiin joutuneissa maissa yksikään istuva pääministeri tai presidentti ei ole onnistunut uusimaan mandaattiaan viimeisen kahden vuoden aikana, Irlantia lukuunottamatta.

Johtajat vaihtoon Välimeren maissa

Merkittävimmät poliittiset mullistukset on koettu eteläisessä Euroopassa. Espanjassa hallitseva sosialistipuolue kärsi syksyn 2011 parlamenttivaaleissa rökäletappion, ja valtaan nousi Mariano Rajoyn johtama oikeiston Kansanpuolue. Sosialistit menettivät kolmanneksen parlamenttipaikoistaan. Aiemmin samana vuonna sosialistit olivat menettäneet vallan Portugalissa.

Kreikassa hallinnut sosialistipuolue Pasok romahti niinikään kesän 2012 parlamenttivaaleissa suurimman puolueen paikalta suoraan kolmanneksi. Vaalien voittajaksi nousi konservatiivinen Uusi demokratia. Protesti nosti kakkossijalle laitavasemmiston Syrizan.

Korkeimman profiilin uhri nähtiin samoihin aikoihin Ranskassa, kun oikeiston Nicolas Sarkozy hävisi presidentinvaalit sosialistien ehdokkaalle François Hollandelle. Hieman myöhemmin vasemmisto eteni voittoon myös Ranskan parlamenttivaaleissa.

Italian Mario Monti on tässä joukossa poikkeus siinä mielessä, että häntä ei valittu tehtäväänsä vaaleilla. Monet italialaiset näkivät hänet saksalaisen talouskurin ruumiillistumana.

"Kiitos äänistänne"

Sanomalehti Financial Timesin kolumnisti Wolfgang Münchau kirjoittaa tienneensä (siirryt toiseen palveluun), että Montin peli oli pelattu kun pääministeri lensi maailman talouseliitin kokoukseen Davosiin kesken vaalikampanjan, jonka keskeinen puheenaihe oli poliittisen eliitin irtautuminen kansasta.

- Tiedän, että hänen vierailunsa eliitin tapaamiseen Sveitsin vuorilla ei noussut kampanjakysymykseksi, mutta se osoitti minulle lähes koomista poliittisen realismin puutetta, Münchau kirjoittaa.

New York Timesin kolumnisti, Nobel-voittaja Paul Krugman puolestaan kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että Montin tappio kertoo Euroopan johtajien ajaman säästöpolitiikan laajemmasta epäonnistumisesta.

- He ovat saaneet aikaan pelkästään vuosien tuskan ja toistuvat lupaukset siitä, että talouden elpyminen tapahtuu ihan kohta, ja sitten he ihmettelevät, etteivät äänestäjät enää luota heidän arvostelukykyynsä ja kääntyvät jonkun toisen, kenen tahansa, puoleen, joka tarjoaa vaihtoehdon.

- Kiitos äänistänne ja politiikalle annetusta uudesta alusta, totesi puolestaan Monti itse Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).