SK: Saudi-Arabia ei ota vastaan Kataista ja Stubbia

Saudi-Arabian hallinnon edustajilta ei ole järjestynyt suomalaisministereille audienssia. Diplomatiassa ei voisi sen selvemmin esittää, että vieraat eivät ole tervetulleita, Suomen Kuvalehti kertoo.

politiikka
Jyrki Katainen ja Alexander Stubb
Jyrki Katainen ja Alexander StubbJyrki Lyytikkä / Yle

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) vienninedistämismatka Saudi-Arabiaan on peruuntunut nololla tavalla. Suomen Kuvalehden mukaan Saudi-Arabian hallinnon edustajilta ei ole järjestynyt ministereille audienssia.

Asian varmistaa Suomen Kuvalehdelle matkahankkeesta perillä oleva viranomaislähde. Diplomaattikielellä tämä tarkoittaa, että isännät eivät halua tavata vieraitaan, lehti kirjoittaa.

Katainen ja Stubb lähtevät ensi lauantaina edistämään suomalaisvientiä Qatariin ja Arabiemiirikuntien liittoon, jotka oli tarkoitettu alun perin Saudi-Arabian-matkan sivukohteiksi. Ministereiden mukana on noin 60 yritysalan edustajaa noin 40 yhtiöstä. Tarkoitus oli esitellä osaamista ennen kaikkea maailman suurimmalle öljyntuottajalle Saudi-Arabialle.

- Onhan Saudi-Arabia toki tärkeä kohde, mutta me mennään sitten sinne myöhemmin, tänä tai ensi vuonna, ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb sanoo Suomen Kuvalehden mukaan.

Saudi-Arabia valittiin päämatkakohteeksi jo puoli vuotta sitten. Arvioiden mukaan Saudi-Arabia pahastui siitä, että Suomi ei lähettänyt viimeviikkoisille Riadin opetus- ja koulutusalan suurmessuille ministeritason edustusta.

Saudi-Arabia aloitti hiljattain maailman kalleimman opetusalan uudistuksen, jonka esikuvana on Suomi. Messujen päämaa oli Suomi, mutta korkein suomalainen edustaja paikalla oli opetusministeriön ylin virkamies, valtiosihteeri Tapio Kosunen.

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) sanoo Suomen Kuvalehdelle, että matka ei ollut aikataulullisesti järjestettävissä. Hänen poissaoloaan ihmeteltiin messujen aikaan sekä suomalaisten että saudiarabialaisten taholta.