Vasemmiston Bersani myös senaatin suurimmaksi - ei enemmistöä

Italiassa Pier Luigi Bersanin vasemmistolainen vaaliliitto saa enemmistön edustajainhuoneeseen, mutta ei senaattiin.

Ulkomaat
Pier Luigi Bersani
Pier Luigi Bersani Alessandro Di Meo / EPA

Italian parlamenttivaalien ääntenlaskenta on saatu käytännössä valmiiksi. Pier Luigi Bersanin johtama vasemmistolainen vaaliliitto saa lopullisten tulosten mukaan myös parlamentin ylähuoneeseen senaattiin enemmän paikkoja kuin Silvio Berlusconin johtama oikeistokoalitio. Bersanin ryhmä ei kuitenkaan saa enemmistöä senaatin paikoista.

Vasemmistokoalitio saa senaatissa 123 paikkaa, oikeisto 117. Beppe Grillon johtama Viiden tähden liike saa 54 paikkaa, ja pääministeri Mario Montin keskusta 19 paikkaa.

Alahuoneessa Bersanin vasemmistokoalitio saa vaalijärjestelmän myöntämän "voittajan bonuksen" vuoksi reilun enemmistön, vaikka vasemmiston ääniosuus oli liki sama kuin oikeistokoalition. Vasemmisto saa 345 paikkaa, oikeisto 125, Grillo 109 ja Monti 47 paikkaa.

Näissä tiedoissa jakamatta on vielä kaksi senaattorinpaikkaa ja neljä edustajainhuoneen paikkaa. Jakamattomat senaattorinpaikat eivät kuitenkaan kuulu kummallekaan kahdesta isosta ryhmästä.

Italian senaatissa on 315 paikkaa ja edustajainhuoneessa 630.

Korjaus 27.2. klo 6: Toisin kuin otsikossa aiemmin väitettiin, vasemmisto ei ole saamassa enemmistöä senaatin paikoista.

Lähteet: AFP