Ilmansaasteet lyhentävät elinaikaa kuukausilla Suomessakin

Kiinalaisten elinikä lyhenee ilmansaasteiden vuoksi keskimäärin viidellä vuodella. Esimerkiksi Pekingissä saastesumu on silminnähtävää. Etelä-Suomessakin saasteet lyhentävät elinikää keskimäärin muutamilla kuukausilla.

Kotimaa
Kasvosuojusta käyttänyt mies kävele Pekingin toisen kehätien ylittävällä sillalla.
Etenkin Kiinassa suurkaupunkien saastuminen alkaa jo uhata ihmishenkiä. Kivihiililämmitys ja autojen armeija on tehnyt elämän esimerkiksi Pekingissä ajoittain sietämättömäksi. Aiheesta keskusteltiin Aamu-tv:ssä aerosolitutkija Kaarle Hämerin kanssa.

Pekingissä saastetta on ilmassa tänäänkin 30-40 kertaisesti enemmän kuin mitä terveyssuositukset sallisivat. Aamu-tv:ssä vieraillut aerosolitutkija Kaarle Hämeri Helsingin yliopistosta pitää ihmisten hengittämiä saastemääriä huolestuttavina.

- Saasteet aiheuttavat elinajan keskimääräistä lyhenemistä, vakavia terveysongelmia sekä taloudellisia menetyksiä niille kaupungeille, joissa saasteongelmat ovat suurimpia, Hämeri sanoo.

Hän mainitsee saastuneimmiksi paikoiksi Pekingin lisäksi Delhin, Kolkatan, Mexico Cityn, Los Angelesin ja Ateenan.

- Näissä paikoissa on paljon ihmisiä, liikennettä, teollisuutta ja sellaiset ilmasto-olosuhteet, että saasteet pysyvät paikoillaan, Hämeri kertoo.

Helsingissä pysyvä saastetausta Euroopasta

Arvioiden mukaan Kiinan alueella eliniän on laskettu lyhenevät saasteiden takia keskimäärin viidellä vuodella.

- Suomessa Etelä-Suomen alueilla saasteiden vaikutus elinikään on muutama kuukausi niillä alueilla, joilla meilläkin on ilmansaasteita, Hämeri kertoo.

Hänen mukaansa ilmansaasteet ehtivät kulkeutua ilmassa satojatuhansia kilometrejä.

- Esimerkiksi Etelä-Suomessa on muualta Eurooopasta tuleva tasainen ilmansaastetausta koko ajan, kun on sopivat ilmavirtaukset, Hämeri sanoo.

Etelä-Suomessa on muualta Eurooopasta tuleva tasainen ilmansaastetausta koko ajan.

Kaarle Hämeri

Akuutteja ja kroonisia sairauksia monille

Hämerin mukaan esimerkiksi Pekingissä ilmassa on satoja mikrogrammoja saastehiukkasia kuutiometrissä, kun Suomessa hiukkaspitoisuus on alle kymmenen.

- Ei riitä, että esimerkiksi Pekingissä yritetään saada toimenpiteillä ilmanlaatu kuntoon. Se pitäisi tehdä yhtä aikaa suuremmalla alueella, Hämeri kertoo.

Ilmansaasteista kärsivät erityisesti herkät ihmiset.

- Saasteet aiheuttavat hengityselimien ja sydän- ja verenkiertoelimien sairauksia. Paljon akuutteja ja myös kroonisia sairauksia, jotka aiheuttavat elämän lyhenemistä, Hämeri summaa.