Kansanedustajat pettyivät äänestystulokseen: "Surullinen päivä tasa-arvon kannalta"

Moni uskoo, että tasa-arvoista avioliittolakia koskeva lakialoite tulee eduskunnan käsiteltäväksi kansalaisaloitteen muodossa.

politiikka
Avioliittolakia koskevia Twitter-kommentteja.
Yle Uutisgrafiikka

Tasa-arvoisen avioliittolakialoitteen torppaaminen on pettymys useille kansanedustajille. Aloite hävisi tänään keskiviikkona eduskunnan lakivaliokunnassa pidetyssä äänestyksessä äänin 8-9.

Monet kansanedustajat ovat kommentoineet asiaa tuoreeltaan Twitterissä. Vihreiden Jani Toivola kertoo olevansa ”todella pettynyt” siihen, ettei aloitetta oteta käsittelyyn. Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) puolestaan twiittaa, että tänään on ”surullinen päivä Suomessa tasa-arvon kannalta”.

Myös SDP:n lakivaliokunnan kansanedustajat valittelevat päätöstä lähettämässään tiedotteessa.

- Se, että yhdeksän edustajaa torppasi lakialoitteen ja esti sen ottamisen valiokunnan käsittelyyn ja mahdolliseen salikäsittelyyn, on erittäin valitettavaa, kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) kommentoi.

Lakialoitteen on allekirjoittanut 76 kansanedustajaa.

Salonen kritisoi prosessin taakse piiloutumista. Hänen mukaansa nyt ei oteta kantaa saati vastuuta itse asiasisällöstä.

- Ne, joita tämä asia koskettaa, ansaitsevat aloitteen asiallisen käsittelyn, Salonen jatkaa.

SDP:n ryhmän varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä korostaa, ettei kirkollisiin toimituksiin puututa mitenkään kyseisessä lakialoitteessa. Kyse on kansalaisten yhdenvertaisuudesta lain edessä, ei uskonnosta, hän sanoo. Ojala-Niemelä arvioi esityksen tulevan eduskunnan käsiteltäväksi kansalaisaloitteen muodossa.

Niin ikään lakivaliokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on pahoillaan aloitteen häviämisestä. Pekonen kuitenkin uskoo lakialoitteen tulevan eduskunnan käsittelyyn jo tällä vaalikaudellla kansalaisaloitteen kautta.

– Eduskunta on kokoonpanoltaan tällä vaalikaudella harvinaisen konservatiivinen. Tasa-arvoisen avioliiton kaltaista edistystä ei kuitenkaan voi pysäyttää, mistä tuleva kansalaisaloite on esimerkkinä, hän toteaa tiedotteessa.