Saako lääkäri kieltäytyä tekemästä aborttia?

Kristillisdemokraattien lakialoite vaatii hoitohenkilökunnalle oikeutta kieltäytyä abortin tekemisestä eettisiin syihin vedoten. Sisäministeri Päivi Räsäsen ja kokoomuksen kansanedustajan Sanni Grahn-Laasosen välille syttyi sanasota, kun Grahn-Laasonen asettui vastustamaan aloitetta. Pitäisikö lääkärin valita toinen erikoistumisala?

Osallistu
Henkilö pitää stetoskooppia kädessään.
Yle

Suomessa vuonna 2011 tehtiin 10 491 raskaudenkeskeytystä. Eniten abortteja tehtiin 20–24 -vuotiaille, ja lähes 40 prosenttia keskeyttäjistä oli tehnyt vähintään yhden abortin jo aiemmin.

Sanni Grahn-Laasonen muistuttaa, ettei julkisen terveydenhuollon piirissä ole tällä hetkellä mitään operaatiota, josta hoitohenkilökunta voisi kieltäytyä uskontoon tai vakaumukseen vedoten.

Puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen kirjoitti blogissaan: ”Kansalaisten perusoikeuksien kannalta on sietämätöntä, että Suomessa on mahdotonta erikoistua gynekologiksi, jos vakaumuksellisena lähtökohtana on se, että raskaana olevan naisen tullessa vastaanotolle edessäni on kaksi potilasta, enkä halua sitä toista tappaa.”

Suomen gynekologiyhdistyksen puheenjohtaja Johanna Mäenpään linja on tiukka: jos aborttien tekeminen ei sovi vakaumukseen, pitää valita toinen erikoistumisala. Mäenpää kuitenkin toteaa, ettei kukaan lääkäri tee abortteja mielellään, koska toimenpide on lääkärin etiikan vastainen. Mäenpään mukaan lakialoite on epätasa-arovoinen, koska se ajaisi joidenkin vakaumuksen toisten edelle.

A-studio: Talkin (28.2.) suorassa keskustelussa abortista väittelivät lakialoitetta kannattava kristillisdemokraattien pj., sisäasianministeri Päivi Räsänen ja aborteista kieltäytyvä gynekologi Sari Tanus. Sekä aloitetta vastustavat kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen ja gynekologiyhdistyksen pj. Johanna Mäenpää.