Lahti pitää kiinni Summer upista

Tieto hiphop-festivaalin mahdollisesta muutosta pois Lahdesta yllätti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljasen. Hän lupaa kaupungin yrittävän syventää yhteistyötä tapahtuman kanssa.

musiikki
Cheek esiintyy Summer upissa vuonna 2011.
Summer up

Urbaanin musiikin festivaali Summer up on kerännyt Mukkulan rantaan Lahteen kesäisin parhaimmillaan 30 000 nuorta ja nuorta aikuista eri puolilta maata. Tapahtuma on kasvanut kohisten ja lisännyt myös Lahden tunnettavuutta valtakunnallisesti.

Tapahtuman järjestämiseen liittyvät oheisvelvoitteet kuten alati kasvavat siivouskustannukset ja järjestyksenvalvontakulut ovat kuitenkin saaneet tapahtumajärjestäjät selvittämään festivaalin siirtämistä pois Lahdesta.

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljaselle tieto Summer upin muuttopohdinnoista tuli yllätyksenä.

- Kyllä se yllätti. Järjestäjän kanssa on käyty ihan rakentavia keskusteluja aiemmin. Kaupunki oli yhteistyössä jo vuoden 2012 tapahtumassa. En näe sellaista uhkaa, että tapahtuma olisi lähdössä Lahdesta.

Viljanen korostaa Lahden kaupunkina suhtautuvan myönteisesti tapahtumiin, jotka tuovat seudulle elinvoimaa ja vireyttä. Hän pitää hiphop-festivaalia esimerkkinä tapahtumasta, joka on onnistunut näissä tavoitteissa. Kaupungin strategiaan on jopa kirjattu, että Lahti on tapahtumien kaupunki.

- Vuosikierrossa Lahdessa on useita kansallisesti tunnettuja tapahtumia ja niillä on tärkeä merkitys. Tällaisia lippulaivoja tarvitaan ympäri vuoden, Viljanen sanoo.

Yhteistyömuotoja etsitään

Tapahtumajärjestäjä Martin Mustonen on toivonut, että kaupunki osallistuisi esimerkiksi festivaalin ulkopuolisen alueen kunnossapitoon ja siivoamiseen. Ilkka Viljanen lupaa lähiviikkoina keskustelevansa järjestäjien kanssa siitä, miten kaupunki voisi kantaa kortensa kekoon.

Yhteistyökuvioita voi rakentaa monella tavalla eikä aina tarvitse mennä pankkitilin kautta.

Ilkka Viljanen

- Euroihin en ota kantaa, mutta viime vuonnahan olimme myös rahallisesti mukana. Yhteistyökuvioita voi rakentaa monella tavalla eikä aina tarvitse mennä pankkitilin kautta. On selvää, että kun näin iso massa ihmisiä kokoontuu, siitä seuraa lieveilmiöitä, joiden hoitamiseen järjestäjät ovat sitoutuneet erinomaisesti. Ehkä kaupunki voi siinä olla jotenkin mukana, mutta en osaa vielä sanoa, mitä yhteistyö olisi.

Martin Mustonen on korostanut, että tapahtuma ei kaipaa kaupungilta rahaa vaan toiminnallista tukea. Viljanen ei kommentoi, voisiko kaupunki osallistua esimerkiksi tapahtuma-alueen ulkopuoliseen siivousurakkaan.

- Parasta ratkaisua haetaan, hän sanoo.