1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Orimattila on judon luvattu maa

Yksien liikennevalojen kaupungista tulee muutama sata aktiiviharrastajaa ja nuori judoka, joka tavoitteena on päästä juhannuksena EM-kisoihin Tallinnaan. Orimattilalaiset vaalivat lajiaan, mutta lupaavat pitää judoilun siihen tarkoitetussa salissa.

urheilu
Stefan Rönkkö Judo Orimattila
Stefan RönkköOrimattilan Judoseura

Judo, suomeksi "pehmeä tie", erottuu muista taistelulajeista. Potkuja ja lyöntejä ei judossa nähdä lainkaan ja huutaa saa vain pukuhuoneessa.

Valmentaja lupaa, ettei judo ole lainkaan hurja laji, sillä kaatuminenkin harjoitellaan viimeisen päälle niin, ettei ketään oikeasti satu.

- Oikea kaatuminen tarkoittaa sitä, että isku otetaan vastaan koko vartalolla eikä isku pääse osumaan pelkästään ranteeseen tai olkapäähän, Orimattilan Judoseuran valmentaja Sami Perälä kertoo.

Mikä judossa sitten viehättää? Nuoret ähkivät lattiamatolla toistensa kimpussa – siltä se tietämättömän silmissä näyttää.

- Laji on täynnä mahdollisuuksia. Pystyy harrastamaan, mutta tämä on myös olympialaji. Harjoitusmahdollisuuksia on todella paljon. Lähikontaktilaji, jossa ei ole potkuja tai lyöntejä, Perälä sanoo.

Judon tyyssija

Vuonna 1976 perustettu Orimattilan Judoseura on voimissaan. Seurassa on noin 500 jäsentä, joista aktiiveja lähes 200.

Viime viikonlopun nuorten SM-taistot käytiin Orimattilassa, ja kunniaa kertyi jopa kuuden mitalin verran. Judoryhmiä Orimattilasta löytyy muksujudosta aikuisiin ja alkeiskurssista kilparyhmään asti.

Judo on laji, joka on pienestä asti mukana elämässä.

- Täällä on aina ollut vähintään yksi hullu, joka on vienyt hommaa eteenpäin ja tähän pisteeseen on tultu. Judo on yksi Orimattilan maamerkeistä, Tero Rönkkö sanoo.

Täällä on aina ollut vähintään yksi hullu, joka on vienyt hommaa eteenpäin. Judo on yksi Orimattilan maamerkeistä.

Tero Rönkkö

Hän kertoo, että vaikka Orimattilassa on tapana judoilla, kaupassa käydään kuitenkin hyvässä hengessä ja judotta.

- Se pysyy täällä salissa. On hienoa, että jo pienet alkeiskurssilaiset oppivat, ettei judoa viedä ulos ollenkaan. Jos tarvitsee näyttää, näytetään täällä salilla.

Tavoitteena olympialaiset

Tero Rönkön poika, Stefan Rönkkö menestyi viime viikonlopun nuorten SM-kisoissa ja sai hopeaa. Juhannuksena perhe matkustaa Tallinnaan, missä Stefanilla on mahdollisesti edessä EM-koitokset.

Salpausselän urheilulukiota käyvä Rönkkö tekee paljon töitä unelmansa eteen. Koulussa hänellä on aamutreenit ja opintosuunnitelmaan kuuluvat muun muassa motivaatiokurssit.

Perheen ja valmentajien tuen Rönkkö mainitsee energianlähteikseen.

Vuoden 2020 olympialaiset ovat tavoitteena. Niin korkealle, kun vaan on mahdollista päästä.

Stefan Rönkkö

- Vahvuuteni on monipuolisuus tekniikassa. Laji vaatii paljon treeniä, kuntoa, ketteryyttä, notkeutta, voimaa ja motivaation tulee olla kohdallaan.

Harjoitukset on jo käynnistetty juhannuksen EM-kisoja varten. Nuorella judokalla on uratoiveita myös pidemmällä tähtäimellä.

- Vuoden 2020 olympialaiset ovat tavoitteeni. Niin korkealle kuin vaan on mahdollista päästä.

Lue seuraavaksi