Kuvaajille keikistelevät karhut kiinnostavat kotimaan kävijöitäkin

Ranuan eläinpuistosta kerrotaan, että hiihtolomalaisten iloksi keikistelevä karhukaksikko Jehu ja Malla kiinnostaa ulkomaalaisten turistien lisäksi kotimaan kävijöitä.

luonto
Ruskeakarhu köllöttelee kuono lumessa
Kati Siponmaa / Yle

Intendentti Mari Heikkilä kertoo, että hiihtolomaviikot näkyvät Ranuan eläinpuistossa väkimäärän runsastumisena.

- Ehkä enemmän väkeä käy pohjoisen hiihtolomien aikaan kuin etelän vastaavilla. Muutama viikko menee nyt reilumman kiireen kanssa, toteaa Heikkilä.

Heikkilä sanoo eläinpuiston vuosirytmissä olevan muutenkin entistä vähemmän hiljaisia aikoja.

Varsinkin ulkomaiset ovat löytäneet tämän meidän talven.

Mari Heikkilä

- Nykyvuosina hiljaiselon määrä on vähentynyt. Varsinkin ulkomaalaiset ovat löytäneet tämän meidän talven ja hoksanneet, että eläinpuisto on auki myös talvella. Suomalaisetkin jopa uskaltautuvat tänne pakkaseen ja lumeen katsomaan eläimiä.

Hiihtoloman tähtinä leikkisät karhut

Heikkilä ei osaa vielä arvioida, onko ympäri vuoden eläinpuistossa vierailevista ihmisistä ollut haittaa karhujen talviunille rauhoittumisessa.

Ruskeakarhu voimistelee palkinnon toivossa
Jehu venyttelee, voimistelee ja näyttelee vaikka nolostunutta, jotta eläintenhoitajalta irtoaisi omena tai porkkana.Kati Siponmaa / Yle

- Jehu on niin nuori, että me emme ole päässeet vielä sen rytmiin kiinni. Ei voi siis sanoa vaikuttavatko ihmiset vai ei.

Ähtärin eläinpuistosta Ranualle kotiutuneelle Malla-neidille olisi Heikkilän mukaan saattanut vielä uni maistua.

- Vaikeahan se on nukkua, kun naapurista tullaan jyystämään ovea, Heikkilä hörähtää.

Heikkilä sanoo karhujen nukkuneen tavallisesti maaliskuun alkupuolelle saakka, mutta hän on hiihtolomalaisten puolesta mielissään, että ruskeakarhujen aitauksessakin on eloa.

Eläinvauvoja luvassa

4-vuotiaan Mallan ovella koputteli sen mahdollinen tuleva puoliso. Ranuan eläinpuistossa syntynyt Jehu on Mallaa vain vuoden nuorempi.

- Ne alkavat pian olla lisääntymisiässä ja ehkä jo ensi kesänä harjoitellaankin sitä. Sen näkee sitten myöhemmin, tuleeko tulosta, Heikkilä sanoo.

Karhuvauvoja odotellessa Ranualla voidaan kokea iloinen perhetapahtuma ensin esimerkiksi ahmaperheessä.

- Ahmanaaras on pesässään viihtynyt mukavasti. Meillä on siellä ensimmäistä kertaa myös seurantakamera, että nähdään mitä siellä tapahtuu.

Ahmapienokaisten lisäksi Ranualla päästään ihastelemaan Heikkilän mukaan jo ensi kesänä hirvieläinten jälkikasvua ja pöllön poikasia.