Pia Sundstedt kohtasi kulttuurishokin Qatarissa

Kilpapyöräilyn lopettaminen ei ollut ainoa suuri käänne Pia Sundstedtin elämässä viime vuonna. Hän nimittäin pakkasi elämänsä laukkuihin ja muutti miehensä työn perässä Qatariin.

urheilu
Kuvassa Pia Sundstedt.
Joona Korpi / Yle

Elämänmuutos on vaatinut Sundstedtilta sulattelua. Islamilaisen kulttuurin ja naisten aseman lisäksi arkisemmatkin asiat ovat aiheuttaneet päänvaivaa.

- En ole vielä täysin sopeutunut uuteen maahan. Olen esimerkiksi tottunut siihen, että asiat hoidetaan niin kuin on sovittu. Siellä asioiden hoitoon saattaa mennä viikko, kuukausi tai jopa puoli vuotta, Sundstedt harmittelee.

Sundstedtin mukaan moni saattaa säikähtää myös maan ajokulttuuria. Konkaripyöräilijää paikallinen liikenne ei kuitenkaan hirvitä, sillä hän on tottunut pujottelemaan pyörällään monenlaisissa ruuhkissa.

Aavikolta hiihtoladuille

Tällä hetkellä Sundstedt vielä odottelee virallista oleskelulupaa Qatariin. Parhaillaan hän täyttää päivänsä opiskelulla.

- Olen lukenut urheilupsykologiaa ja kevään aikana ajattelin lukea kasvatustieteitä. Haaveenani on saada opettajan paperit. Qatarissa on pula niin opettajista kuin kouluista, joten töitä pitäisi riittää, Sundstedt toteaa.

Viime aikoina pyörä on vaihtunut usein suksiin. Sundstedt kertoo nauttivansa hiihtämisestä, minkä vuoksi hän osallistui esimerkiksi Kokkolan mestaruuskisoihin.

- Kyllä siellä moni ihmetteli, että miten olen sieltä Qatarin auringosta eksynyt Kokkolan laduille, Sundstedt nauraa.

Ura pakettiin Lontoossa

Nykyään menestynyt urheilija palaa kilparadoille äidin kokoamien leikekirjojen kautta. Kuudessa kirjassa on juttuja ja kuvia 15 vuoden ajalta. Ne kertovat urheilijan tarinan alkumetreiltä Lontoon olympialaisiin saakka. Erityisesti juttu ensimmäisestä voitosta saa Sundstedtin hymyilemään.

- Muistan elävästi, kuinka lähdimme italialaisen mestarin Roberta Ferreron kanssa irtautumaan muusta joukosta. Moni uskoi italialaisen sprintterin voittoon, mutta onnekseni aloitin kirin tarpeeksi ajoissa.

Viimeisestä kirjasta löytyy kuvia Lontoon olympiakilpailusta, johon urheilijan ura päättyi. Alun perin tarkoituksena oli kruunata ura maastopyöräilyn MM-kisoissa. Sairastuminen kuitenkin vesitti haaveet ja hyydytti hymyn positiivisen urheilijan kasvoilta.

- Oli todella vaikea tehdä päätös siitä, etten osallistu MM-kisoihin. Pettymys on kuitenkin jo nyt takanapäin, ja urasta jäi päällimmäisenä mieleen mukavat muistot Lontoosta.