Kuninkaan varastetusta hatusta paljastui salaisuus

Japanilaisten miehttäjien ryöstämään hattuun oli kätketty kappale Korean olennaisinta kulttuurihistoriaa.

kuninkaalliset

Korean kuninkaan 500 vuotta sitten varastettu hattu on löytynyt - ja samalla on saatu odottamatonta tietoa korealaisten aakkosten synnystä.

1400-luvulla hallinnutta Sejong Suurta arvostetaan kulttuurikuninkaana. Hänen ansiostaan korean kieli sai hangeuliksi kutsut foneettiset aakkoset, joilla korvattiin kiinalaiset kirjoitusmerkit.

Muutoksen jälkeen kirjoitustaito levisi Koreassa voimakkaasti. Merkit ovat edelleen käytössä sekä Etelä- että Pohjois-Koreassa.

Nelikyntinen lohikäärme vartioi aarretta

Japanilaiset veivät Sejongin hatun ja monia muita kuninkaallisia esineitä mukanaan miehittäessään Korean. Eteläkorealainen keräilijä osti hatun ja toi sen takaisin kotimaahan viime vuonna.

Hattukankaan ja vuorin väliin ommeltuna löytyi yllätys: asiakirjoja, jotka kertovat hangeul-aakkosten synnystä. Paperit on arvioitu ainakin pari vuotta vanhemmiksi kuin tähän saakka tunnetut ensimmäiset tiedot korealaisten aakkosten periaatteista.

Myös itse hattu on merkittävä muisto Korean menneisyydestä. Ruskeaa, kullalla kirjailtua kangasta koristaa lohikäärme, jolla on neljä kynttä. Se auttaa vahvistamaan ajoituksen, sillä myöhempinä aikoina lohikäärmeet kuvattiin viisikyntisinä, kertoo uutistoimisto Yonhap.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset