Niinistön ulkopolitiikkaa arvostellaan varovaiseksi - presidentti kummeksuu kritiikkiä

Presidentti Sauli Niinistö kummeksuu hänen ulkopolitiikkaansa kohdistunutta kritiikkiä. Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin mukaan Niinistön ulkopolitiikka on näyttäytynyt vahvasti talouspainotteisena. Hän toivoo, että kansalaisille kerrottaisiin nykyistä avoimemmin, mikä on Suomen linja.

politiikka
Sauli Niinistö
Sauli NiinistöLehtikuva

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith kuvailee Sauli Niinistön ensimmäistä presidenttivuotta varovaiseksi. Smithin mukaan Niinistö on toiminut erityisesti ulkopolitiikassa varsin perinteisesti.

- Vielä ei ole korostettu näitä ehkä hiukan moderneja ja uusia asioita, jotka ovat nousemassa sieltä esille, niin kauhean voimakkaasti, Smith sanoo.

Rovaniemellä vieraillut Niinistö oudoksuu vaatimuksia ulkopoliittisen linjan kirkastamisesta. Presidentin mielestä kritiikin taustalla on ajatusharha siitä, että ulkopolitiikan kenttä tyhjenee presidentin vaihtuessa.

- Suomella on hyvin johdonmukainen ulkopolitiikka, jossa äkilliset muutokset eivät ole olleet tapana, enkä minä ainakaan sellaisia halua harrastaa, Niinistö puolustautuu.

Smith kiinnittää huomiota myös siihen, että Niinistön ulkopolitiikassa on ollut vahva talouspainotus, ja nyt on jo alettu kysyä, miksei siinä ole mitään muuta.

- Ja kun siinä kuitenkin on erilaisia elementtejä, niin ehkä tätä voisi tuoda vahvemmin esille. Että mitkä ne eri elementit on, Smith sanoo.

Seuraavaksi Kiina ja Yhdysvallat

Niinistö on ehtinyt presidenttikautensa aikana käydä jo kahdesti valtiovierailulla Venäjällä. Niinistö painotti Rovaniemelläkin naapuruussuhteiden tärkeyttä Suomen ulkopolitiikassa. Venäjä-asioihin erikoistuneen Smithin mukaan naapuruussuhteeseen pitääkin panostaa.

- Venäjä tulee varmaan olemaan edelleenkin se, jota pitää hoitaa. Että oli ne hyvin tai huonosti nämä Venäjä-suhteet, niin niitä pitää koko ajan hoitaa, hän sanoo.

Niinistön pitäisi kuitenkin hänen mielestään seuraavaksi siirtää katseensa myös hieman kauemmas ja tavata esimerkiksi Kiinan ja Yhdysvaltojen johtajia.

- Niinistöhän tähän mennessä on tavannut näitä maailmanjohtajia näissä isoissa kokouksissa, mitkä nekään eivät tietenkään ole pieniä asioita, mutta tämä kahdenkeskisyyshän on tietenkin Suomesta katsottuna aina se isompi juttu, hän sanoo.

Niinistö on tässä asiassa samaa mieltä Smithin kanssa. Niinistön mukaan Suomi keskittyy myös globaaleihin suhteisiin ja niissä tärkeitä ovat etenkin isot maat kuten Yhdysvallat ja Kiina.

Ulkopolitiikkaa avattava kansalle

Smith toivoo, että ulkopolitiikasta puhuttaisiin nykyistä avoimemmin.

- Ihan tavalliselle suomalaisellekin voisi olla joskus ihan hyvä nähdä hiukan enemmän sitä, että miten ulkopolitiikkaa tehdään. Ja mistä asioista keskustellaan. Että pystyisi sitä neljän seinän sisällä käytyä keskustelua avaamaan huomattavasti enemmän, hän sanoo.

Smith huomauttaa, että varsinkin nykyisten kriisien keskellä kansalaiset kysyvät, mihin Suomen ulkopolitiikka perustuu ja mihin suuntaan ollaan menossa.

- Tämä kommunikaatio, se on taitolaji, hän sanoo.

Niinistö toivottaa tervetulleeksi keskustelun ulkopolitiikan linjoista. Niinistö lupaa, että asiasta käydään kunnon keskustelu vielä tänä vuonna.