Torikauppiaat kaipaavat Mikkelin torin kehittämissuunnitelmaa

Mikkelin torikauppiaiden puheenjohtaja Kaija Ahonen toivoo ulkopuolisen asiantuntijan selvittävän torikauppaa ja toriympäristöä. Selvitettävänä on esimerkiksi porua aiheuttanut pysäköintitilanne.

torikauppa
Mikkelin torikauppiaat ry:n puheenjohtaja Kaija Ahonen
Mikkelin torikauppiaat ry:n puheenjohtaja Kaija AhonenTimo Ikonen / Yle

Mikkelin torikauppiaat ry:n puheenjohtaja Kaija Ahonen on tyytyväinen toriparkkiin. Osa torikauppiaista kuitenkin kaipaisi maanpäällistäkin pysäköintimahdollisuutta.

- Esimerkiksi torikahvilayrittäjät ovat täysin sitä mieltä, että tällainen nopea asiointi vaatii ehdottomasti torin pintaparkin. Myös asiakkaat ovat toivoneet, että kun pikaisesti käy, niin auto pitäisi olla äärelllänsä.

Yksimielisyyteen on hankala päästä, sillä torikauppiaiden yhdistykseen kuuluu 27 torikauppiasta ja kauppiaita on yhteensä 40-50.

- Rehellisesti kun sanon, niin siellä on kauppiaita, jotka sanovat, että ei missään tapauksessa pintaparkkia. Monet tykkäävät kaupanteon rauhasta. Toiselle tilanne on hyvä, toiselle huono, Ahonen pohtii.

Ulkopuolinen asiantuntija tutkimaan?

Yhtenä ehdotuksena on esitetty entisen lääninhallituksen, nykyisen aluehallintoviraston rakennuksen eteen tulisi jälleen pysäköintioikeus.

- Minä keräisin asiat nyt alkuruutuun. Koska lääninhallituksen paikoista valitettiin, ja asiaa on joka tapauksessa käsiteltävä, niin hankkisin ulkopuolisen asiantuntijan, joka teknisen lautakunnan ohjeistuksella tekisi sellaisen torin kehittämissuunnitelman, missä käytäisiin läpi pysäköintiongelma.

Torikauppiasyhdistys järjestää tekniselle toimelle, torin markkinointiryhmälle, Mikke ry:lle, tapahtumatuottajille ja torikauppiaille 10.4. ensimmäisen tapaamisen, jossa asiaa ja kysymystä "mitä pitäisi tehdä" -pohditaan. Parkkiasia on Ahosen papereissa ensimmäisenä listalla.

- Me toriväki ja kaupunki olemme tehneet niin hyvää yhteistyötä, että uskon, että varmasti löytyy yhteinen sävel. Joku joutuu ehkä antamaan periksi, joku toinen ehkä saa enemmän kuin oli toivonut.

Ihmisvirrat kauppakeskusten uumeniin

Maanalusparkin avautuminen pari vuotta sitten näkyi esimerkiksi Ahosen torikaupan kävijävirroissa. Pienikin muutos voi sotkea vakioasiakkaan rutiinit.

- Joulutorilla kokeilimme 10 päivän sessiota kävelykadulla. Sanotaan, että kun vaihdoin 10-15 metriä vakiopaikastani sivuun, niin sen minkä vakioasiakkaissani hävisin, niin muut ohikulkijat toivat sen myyntisumman takaisin.

Mikkelin torikauppiaat ry:n puheenjohtaja Kaija Ahonen pitää hurjana ajatusta siitä, että jopa Porrassalmenkatu olisi jäämässä syrjään. Kadun varrelta on hävinnyt liikkeitä syrjäiseen paikkaan vedoten.

- Nyt pitäisi ottaa myös kivijalkakauppojen osalta huomioon, että mitä täällä tapahtui? Onko tapahtunut niin, että kaupungintalo on Mikkelin keskipiste ja tori on syrjäytynyt levennetyn kävelykadun takia? Tähän olisi hyvä saada vastaus, Mikkelin torikauppiaat ry:n puheenjohtaja Kaija Ahonen miettii.

Eurot vähenivät

Torikaupassa pyörivässä euromäärässä on myös ollut muutoksia.

- Kahvilayrittäjät ovat tehneet tarkat laskelmat 2009 - 2012 väliseltä ajalta. Siellä on 15 - 40 % myynti vähentynyt.

Ahosen mukaan soppa on syntynyt siitä, että pari vuotta sitten kaikki julistivat uutta, uljasta Mikkelin toria, mutta kellään ei ollut tuolloin käsitystä, mitä muutokset tuovat tullessaan.

- Siinä vaiheessa yrittäjät, kaupunki tai kauppakeskukset eivät pystyneet edes kuvittelemaan, millaisen vaikutuksen se perusasiakkaaseen tekee. Sitähän ei nähdä kuin käytännössä.

- Palaan edelleen siihen selvitykseen, mikä olisi se Mikkelin keskustaa pystyssä pitävä voima?, Ahonen kysyy.