1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Chilintuoksuinen liivi suojaamaan koiria susilta

Susiongelmaa ratkotaan Pertunmaalla kehittämällä koirille turvavarusteita. Paikallinen keksijä kehittää suojaliiviä, jolla koiria vaanivat sudet saadaan pidettyä loitolla.

Kotimaan uutiset
Ajokoira susien hyökkäyksiltä suojaava hukkaliivi päällään.
Juho Liukkonen / Yle

Pertunmaalainen keksijä Jussi Aro on työstänyt jo yli kymmenen vuotta suojaliiviä koirille susien hyökkäystä vastaan. Alun perin työn alla oli sähköliivi, joka olisi antanut koiran kimppuun hyökkäävälle sudelle tuntuvan tärskyn.

Nyt Aro kehittelee liiviä, joka suojaisi koiria susilta voimakkaiden hajusteiden avulla. Liiviä on terästetty kapsaisiini-hajusteilla, joilla koiran kimppuun hyökkäävä susihukka yllätetään. Kapsaisiini on voimakas chilipaprikoiden sisältämä yhdiste, joka aiheuttaa sille altistuvalle polttavan tunteen.

- Peruslähtökohtana on se, että liivissä käytetään voimakkaita hajusteita. Koiran liivissä on taskuja, jossa on kapselityynyjä. Suden hyökätessä ne pamahtavat sitten hyökkäjän kasvoille.

- Kanadassa kapsaisiinia on käytetty karhujen karkottamiseen. Tulokset ovat olleet erittäin hyviä. Isompikin karhu on karsastanut tätä ainetta, Jussi Aro kertoo.

Susiliivit eivät vielä kovassa huudossa

Koirille suojaliivejä on ollut myynnissä jo useamman vuoden. Suomen riistanhoitopiireissä niistä ei ole kuitenkaan toistaiseksi sytytty. Liivien ei ole esimerkiksi koettu suojaavan koiria riittävästi.

Aron liivin tarkoituksena ei ole vain suojata koiria susien hyökkäyksiltä vaan sillä yritetään ehdollistaa sudet myös pelkäämään koiria.

- Jos alfasusi, joka opettaa pentuja metsästämään, saa sellaisen signaalin, ettei liivilliseen koiraan kannata käydä missään nimessä kiinni, silloin tämä opetus siirtyy myös pentuihin. Kun pennut kohtaavat jatkossa koiran, jolla on vastaavanlainen liivi, niin pennut tietävät, ettei koiran kimppuun kannata käydä, Jussi Aro kertoo.

Ihan heti Aron kehittämää hukkaliiviä ei markkinoilla tulla näkemään. Liiviä ei päästä testaamaan vasta kun ensi syksynä, jolloin metsästyskausi käynnistyy. Tällä hetkellä kiikarissa ovatkin hankkeen rahoittajat.

- Nyt pitäisi saada rahoitus kuntoon jatkotutkimuksien varalle, jotta voidaan aloittaa työt taas syksyllä, Aro miettii.

Lue seuraavaksi