Nykyinen hallitus jakaa poliittisia virkanimityksiä aiempien tapaan

Asiantuntijoiden mukaan poliittiset virkanimitykset kukkivat nykyisen hallituksen aikana entiseen malliin. Tutkijat arvelevat, että kuntauudistus voi olla paikka merkittäville poliittisille virkanimityksille.

Kotimaa
Jyrki Kataisen hallituksen virkaanastumisen tiedotustilaisuus Helsingin Säätytalolla
Jyrki Kataisen hallituksen virkaanastumisen tiedotustilaisuus Helsingin Säätytalolla kesäkuussa 2011.Kari Kuukka

Tänään puolivälitarkastelussa oleva maan hallitus on tehnyt poliittisia virkanimityksiä edeltäjiensä tapaan, arvioi suomalaista korruptiota tutkinut kunnallispolitiikan dosentti Silvo Kaasalainen.

- Ei mitään muutosta ole nähtävissä mielestäni, eli poliittiset nimitykset jatkuvat kuten ennenkin, Kaasalainen summaa.

Viimeisin polemiikki alkoi, kun sisäministeri Päivi Räsänen valitsi kansliapäälliköksi entisen puoluesisarensa Päivi Nergin. Tehtävän pätevyysvaatimuksia tutkinut Kaasalainen pitää tapausta räikeänä.

- Katsoin perustuslain edellytyksiä pätevyysperusteista ja oikeastaan mikään niistä ei täyttynyt. Kaiken lisäksi hakijoissa oli nämä pätevyysperusteet täyttäviä hakijoita, jolloin mielestäni siinä oli selvä poliittinen aspekti mukana, Kaasalainen toteaa.

Kansalaisten tasavertaisuus ei toteudu, koska nimityksistä ei voi valittaa.

- Näissä valtion nimityksissä on myös se erikoisuus, johon Jacob Söderman puuttui Suomen kuvalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että valtion nimityksistä ei saa valittaa. Se tekee mahdolliseksi tehdä hyvin mielivaltaisia nimityksiä, Kaasalainen sanoo.

Nimityksiin voi hakea purkua oikeuskanslerin kautta, mutta tätä keinoa ei ole juuri käytetty.

Muodollisesti pätevä, mutta poliittisesti värittynyt

Suomalaista Hyvä Veli -verkostoa tutkineen hallintotieteen professorin Ari Salmisen mielestä valtion virkanimityksissä tulisi pohtia, onko kyse suosimisesta poliittisin perustein.

- Jos tämä poliittinen virkanimitys on sen tyyppinen, että se syrjäyttää ilmiselvästi muut pätevät hakijat, niin silloinhan on kyse jonkun tyyppisestä suosinnasta. Mutta jos kysymys on siitä, että se (poliittisuus) on täydentävä osa tätä pätevyyttä, niin silloin mukaan tulee eettinen pohdinta, miltä nimitykset näyttävät.

Vaikka poliittinen virkanimitys olisikin siis muodollisesti pätevä, se saattaa silti olla eettisiesti arvelluttava. Esimerkiksi Juhana Vartiaisen (sd.) valinta Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen (VATT) pääjohtajaksi on poliittisesti värittynyt, vaikka Vartiainen oli paikkaan myös muodollisesti pätevä.

Kuntauudistuksessa paikka vallanjakoon

Uusia poliittisia virkanimityksiä on varmasti luvassa valmisteilla olevan kuntauudistuksen edetessä. Mahdolliset isot kuntaliitokset saattavat avata tärkeitä vallanpaikkoja poliittisille nimityksille.

- Luultavasti siitä seuraa se, että tällaisia avainpaikkoja ja asiantuntijapaikkoja tulee entistä vähemmän, mutta ne ovat entistä merkittävämpiä. Todennäköisesti jonkun näköinen vallan uusjako tulee sen seurauksena, kun kunnat yhdistyvät, Salminen uskoo.