1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Miss Suzzan järjestäytyneen rikollisuuden leivissä

Klassisen nigerialaiskirjeen takana saattaa olla ase- ja huumekauppaa sekä pimeitä timantteja. Tämä selvisi Yle Pohjois-Karjalalle viimeistään nettihuijaritar Miss Suzzanin ja hänen assistenttinsa Mr. Alin kanssa käytyjen puhelujen jälkeen. Lyhyt, mutta kiihkeä suhde Miss Suzzaniin loppuu nyt, sillä naisen takana on järjestäytynyt rikollisuus.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Ensin toimituksen miehille, ja muutamalle naiselle, tuli sähköpostiviesti, jossa ehdotettiin suhdetta. Kun huijausviestiin vastattiin, takaisin sinkosi pitkä kirje nuoren naisen koettelemuksista. Toisessa viestissään hän pyysi jo apua. Kolmannessa kirjeessä selvisi, että hän haluaa siirtää vastapuolen tilille 2,4 miljoonaa dollaria.

– Huijaus on mennyt niin kuin ounasteltiin ennakkoon. Yllättävä käänne oli kuitenkin he haluavat lähettää rahaa tänne, joka pitää jatkolähettää heille, arvioi Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen konstaapeli Olli Korpi.

Miss Suzzan on kertonut olevansa 26-vuotias iranilainen nuori nainen. Hänen vanhempansa ovat kuolleet ja hän on joutunut keskeyttämään opiskelut. Isä oli rikas, mutta hän ei saa ilman luotettavaa henkilöä isänsä omaisuutta pankista.

– Kyse on rahanpesusta, Korpi toteaa.

Puhelu "pakolaisleirille"

Miss Suzzan väitti olevansa Senegalissa YK:n pakolaisleirillä. Hän antoi Mr. Alin toimiston puhelinnumeron, josta hänet tavoittaisi. Viestintävirastosta kerrottiin, että numeroon vastattaisiin todella Senegalissa.

Mr. Ali vastaa puheluun nopeasti. Hän sanoo, että Miss Suzzan on tavoitettavissa viiden minuutin kuluttua. Myöhemmin puheluun vastaa Mr. Ali. Hän antaa puhelimen Miss Suzzanille. Äänen perusteella hän on nuori eikä puhu sujuvaa englantia.

– Yes, yes, Miss Suzzan toistelee.

Oletettavasti hän lukee paperista, sillä vastauksen saaminen kestää ja välillä hän ymmärtää kysymyksiä paremmin ja vastaa kokonaisilla lauseilla. Neito haluaisi jatkaa keskustelua sähköpostitse.

Miss Suzzan on luvannut 15 prosentin provision hänen auttamisestaan. Kysyttäessä onko mahdollista saada 20 prosentin siivu 2,4 miljoonasta dollarista, vastaus tulee heti.

– Yes, Suzzan kommentoi nopeasti.

Kun Suzzanilta kysytään, miksi hän on lähestynyt muitakin viesteillään, vastausta ei tule. Hän heittäytyy kuuroksi, antaa ymmärtää, ettei ymmärrä kysymystä. Nopeasti puhelun jälkeen hän kuitenkin vastaa uskottomuuteensa sähköpostitse.

Poliisit arvioivat neidon vastauksia

Kuuntelemme puhelun yhdessä Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen konstaapelien Olli Korven ja Miika Mutasen kanssa.

– Ei kuulostanut iranilaistytöltä eikä 26-vuotiaalta. Näinköhän tyttö ymmärsi lainkaan, mistä oli puhetta, Mutanen aprikoi.

– Tuli mieleen, että ensimmäisen puhelun jälkeen olisi käyty hakemassa tyttö ja priiffattu nopeasti, että tuuppa puhelimeen, kohta sulle soitetaan, Korpi miettii.

Sitä kautta heillä on rahaa, jota he työntävät kaikkiin mahdollisiin koloihin.

Olli Korpi

Senegalissa esimerkiksi ase- ja huumekauppa tuottaa suuria rahoja. Voi olla, että suomalaisen tilin kautta haluttaisiin pestä pimeistä timanteista saatuja dollareita.

– Sitä kautta heillä on rahaa, jota he työntävät kaikkiin mahdollisiin koloihin, mitä vaan ikinä löytävät, Korpi selittää.

– He ehkä mieltävät Pohjolan aika luotettavaksi, joten luottotappioriski on pienempi. Ehkä jonkin verran siellä taustalla on laintuntemusta. Heidän käsityksensä mukaan meidän lainsäädäntömme sopisi hyvin tähän toimintaan, arvelee Mutanen.

Miljoonat tilille - syyllistyminen rahanpesuun

Mikäli huijareille antaisi pankkitilinsä numeron, saattaisi tilille todella tulla miljoonapotti. Poliisit eivät suosittele ottamaan rahoja vastaan. Kyseessä olisi kätkemisrikos tai törkeä kätkemisrikos. Mikäli huijareille ei palauttaisi rahoja, saattaisi se käydä hengen päälle.

– En tiedä, mistä tulee iskujoukko, mutta jostain saattaa tulla. Tulevatko virolaiset perimään vai mitä kautta iskujoukko on palkattu, Korpi arvioi tilannetta.

– Paikallinen poliisi tulisi kyllä tiedustelemaan, mistä rahat ovat tulleet. Pankkien kuuluu ilmoittaa, kun tuommoinen isompi summa tilille tulee, sanoo Mutanen.

Tulevatko virolaiset perimään vai mitä kautta iskujoukko on palkattu.

Olli Korpi

Järjestäytynyt rikollisuus saattaa hakea kuriireja sähköpostiviestien kautta. Jos rahat palautuvat yhden kerran, voidaan ystävällinen apuri palkata rahanpesuun toistekin.

Viimeinen viesti Miss Suzzanille kertoo, että olemme ymmärtäneet huijausyrityksen ja olemme kertoneet asiasta poliisille.

– Jos ei muuta, kyllä siellä päässä ainakin ajatuksia herättää, että mitä nyt ja lähteekö poliisi tutkimaan tätä. Voisi pitää jopa mahdollisena, että saattaa jopa viestien lähettely rauhoittua Suomen alueella hetkeksi, Korpi arvioi viimeistä kirjettä Miss Suzzanille.