Energiatodistusinsinöörit tulevat rakennuksille

Ympäristöministeriö esityksen mukaan rakennusten energiatodistusten tekijöiltä vaaditaan alan perustutkinto. Työkokemuksella voi korvata insinöörin tai teknikon paperit ja laskea myytävän tai vuokrattavan asunnon energiatehokkuuden. Lähes kaikilta rakennuksilta vaaditaan muutaman vuoden kuluttua useiden satojen eurojen arvoinen todistus jo myyntivaiheessa.

Kotimaa
Pispalan harjua
Antti Palomaa / Yle

Kesäkuusta lähtien todistuksia saa laatia rakennus- talo- ja energiatekniikan insinööri tai diplomi-insinööri. Myös vanhat alan teknikot saavat luvan. Ilman alan koulutusta todistuksia saa tehdä kunhan on osoittanut vähintään kolmen vuoden työkokemuksella hallitsevansa rakennusten energiankulutukseen vaikuttavat yksityiskohdat.

Rakennusalalla on epäilty riittääkö tekijät, kun todistus vaaditaan jatkossa kaikissa kiinteistö- tai vuokrakaupoissa. Tätä varten alalla pitkään olleilla ammattimiehillä, kuten isännöitsijöillä on mahdollisuus tenttiä energiatehokkuuteen vaadittava osaaminen. Tenttiin voi osallistua jos on suunnitellut tai tehnyt töitä rakennusten energiatehokkuuden parissa.

Entinen alalla yleinen rakennusmestarin tutkinto ei esityksen mukaan riitä laskemaan rakennuksen energiavirtoja, jos kiinteistössä on käytössä jäähdytys. Todistukseen vaaditaan laskelma rakennuksen energiankäytöstä eri vuodenaikoina. Laskelma ei perustu kuitenkaan varsinaiseen kulutukseen, vaan on matemaattinen laskelma kokonaisenergiankulutuksesta.

Vanhemmat talot vähän myöhemmin mukaan

Uudistettu laki kaikille rakennuksille pakollisista energiatodistuksista on jo hyväksytty ja tulee voimaan kesäkuussa. Uusilta ja isoilta rakennuksilta on vaadittu todistus jo aikaisemmin. Sitä vaaditaan myös rakennusluvan yhteydessä. Ennen vuotta -80 rakennetuilta pientaloilta vaaditaan todistus reilun neljän vuoden kuluttua.

Todistuksen laatiminen maksaa arvioiden mukaan vähintään 500 euroa.

Todistusta ei tarvita jos kiinteistön arvo on ehdotuksen mukaan alle 50 tuhatta euroa tai jos sen vuokra on alle 350 euroa.

Energiatodistusten laatimista vaatii EU:n direktiivi. Todistuksilla ei suoraan vaikuteta rakennusten energiatehokkuuteen. Tosin todistusten yhteyteen tehdään suunnitelmien mukaan myös hahmotelmia energiaparannuksista.