Soininvaara: Nuorille alempi palkka ja alemmat verot

Soininvaara muistuttaa blogissaan, että verotuksessa oli nuorisoalennus vuoteen 1975 asti.

Kotimaa

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara tarkentaa blogissaan ehdotusta nuorten muita alemmasta palkasta. Soininvaaran mukaan hänen ja VATT:n ylijohtajan Juhana Vartiaisen ehdotus on tältä osin ymmärretty väärin.

Soininvaara muistuttaa, että nuorten työttömyys on kolminkertainen muuhun väestöön verrattuna. Asiaa on hänen mukaansa yritetty korjata monissa työehtosopimuksissa niin, että kokemattomalle nuorelle saa maksaa muita huonompaa palkkaa.

Näin on kuitenkin vain osassa työehtosopimuksia.

Soininvaara uskoo, että jos sama alennettu nuorisopalkka vedettäisiin läpi linjan, voitaisiin sitä kompensoida alentamalla nuorten verotusta ikäperusteisesti.

Hän huomauttaa, että nuorisoalennus oli verotuksessa vuoteen 1975, mutta siitä luovuttiin henkilöverouudistuksen yhteydessä.

Esitämme, että työehtosopimuksiin otettaisiin kautta linjan noin 20 prosenttia muuta väestöä pienemmät nuorisopalkat, joita kompensoitaisiin joko ikäperusteisella veronalennuksella tai suoralla matalapalkkatuella, kirjoittaa Soininvaara blogissaan.

Hänen mukaansa Lisää matalapalkkatyötä -raportti on tilaajan eli valtioneuvoston kanslian omaisuutta ja tulee julkiseksi, kun se saadaan painetuksi.