Suosikkisijoituskohteen vetovoima romahti miljardeja

Määräaikaistalletukset supistuivat viime vuonna 20 prosenttia laskevien korkojen takia. Kotitaloudet sijoittivat siis lähes viisi miljardia muualle kuin määräaikaistileille.

talous
Nainen asioi pankissa.

Suomalaiset eivät enää suosi määräaikaistalletuksia. Viime vuoden aikana kotitalouksien määräaikaistalletukset romahtivat 25 miljardista eurosta 20:een miljardiin.

Ei ihme, sillä vuoden 2012 aikana uusien määräaikaistalletusten keskikorko laski kahdesta prosentista 1,1:een.

- Merkittävin syy on matala korkotaso. Suomalaiset ovat kiinnostuneita muistakin tulonlähteistä kuin tilisäästämisestä, Nordean henkilöasiakkaat ja markkinointi -yksikön johtaja Riikka Laine-Tolonen vahvistaa.

Suomalaiset ovat olleet pitkämielisiä määräikaistalletusten kanssa. Viimeiset kaksi vuotta talletuksille maksettava reaalikorko on inflaation takia ollut miinusmerkkinen. Vasta viime vuonna sietoraja ylittyi.

Talletukset ovat pankeille merkittävä tulonlähde, mutta OP-Pohjolan asiantuntijapäällikkö Joakim Reiniuksen mukaan talletusten korkoja ei yksinkertaisesti ole voitu nostaa.

- Luonnollisesti siitä syystä, että muuten pankin toiminta olisi tappiollista. Markkinakorkojen kanssahan tässä joudutaan olemaan, Reinius sanoo.

Käyttelytileillä lähes 50 miljardia

Suomalaisten kotitalouksien talletuksista suurin osa majailee käyttelytileillä. Potti on lähes 50 miljardia euroa. Nordean mielestä kotitalouksien raha on "laiskistunut".

- Moni pitää perheen varoja helposti käytettävissä. Hyvä nyrkkisääntö on se, että jos käyttelytilillä on useamman kuukauden nettopalkka, niin kannattaa ottaa yhteyttä pankkiin ja miettiä muita vaihtoehtoja, Riikka Laine-Tolonen vinkkaa.

Kotitalouksien määräaikaistalletukset -grafiikka.
Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

Koska määräaikastalletukset eivät enää houkuttele, monessa taloudessa rahalle pitääkin etsiä tuottoisampi kohde. Ja sehän sopii sijoitustuotteita myyville pankeille.

- Kotitaloudet eivät ole neuvottomia, mutta monia kiinnostaa se, että heidän kanssaan käydään läpi sopivia vaihtoehtoja. Kyllä meillä käydään säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehtoja läpi enemmän kuin aiemmin, Nordean Riika Laine-Tolonen tietää.

Osakesijoittaminen kiinnostaa

Määräaikaistalletuksista on siis hävinnyt viisi miljardia euroa. Mutta minne? Luonnollisesti moni on sijoittanut "itseensä" matkustelemalla tai vaikkapa remontoimalla kotiaan.

Pankeissa on huomattu, että matalien korkojen aikana yhä useampi hakee rahoilleen tuottoja osakesijoittamisesta.

- Selkeästi on nähtävissä rahastosijoittamisen kasvu, niin suorana kuin vakuutustenkin kautta. Myös suora osakesijoittaminen on tämän vuoden alussa kasvanut, OP:n Joakim Renius kertoo.

- Kyllä varoja on mennyt pääomaturvattuihin vaihtehtoihin, rahastosäästämiseen ja vakuutustuotteisiin, Nordean Riikka Laine-Tolonen myötäilee.