Shell keskeyttää öljynporauksen Pohjoisella jäämerellä

Alaskan pohjoispuolelta ei porata öljyä tänä vuonna. Shellin hanke on kohdannut lukuisia vastoinkäymisiä.

Ulkomaat
Kulluk-lautta meressä.
Kulluk-öljynporauslauttaa oltiin hinaamassa Beaufortinmereltä talvihuoltoon Seattleen, kun se irtosi hinaajastaan ja jäi ajelehtimaan.Jon Klingenberg / EPA

Öljy-yhtiö Shell keskeyttää öljyn etsintäporaukset Pohjoisella jäämerellä täksi vuodeksi. Yhtiön mukaan porauksia ei tehdä tänä vuonna, jotta tarvittava kalusto ja henkilökunta saadaan valmiuteen viime vuoden porauksien jäljiltä.

Shell porasi viime vuonna kaksi koekaivoa Beaufortin- ja Tshuktshinmerillä, mutta poraus keskeytettiin ennen kuin reiät saatiin yltämään öljyä sisältävään maakerrokseen saakka. Shell on käyttänyt 3,4 miljardia euroa etsintätoimiin sen jälkeen kun yhtiölle myönnettiin lupa toimia alueella vuonna 2005.

Loppuvuodesta yksi Shellin porauslautoista ajautui kiville Alaskan rannikolla kun sitä oltiin hinaamassa porausalueelta satamaan huoltoon. Yhtiölle on sattunut myös muita vastoinkäymisiä porauskaluston kanssa. Tapahtumista on käynnistetty useita tutkintoja Yhdysvalloissa.

Suomalaiset monitoimimurtajat Fennica ja Nordica ovat osallistuneet Shellin arktiseen öljynporaustoimintaan. Murtajien on sopimuksen mukaan määrä purjehtia Pohjoiselle jäämerelle myös 2013 ja 2014.

Lähteet: Reuters, AP