Katainen ei kadu Himasen hanketta

Pääministerin mukaan Himasen tutkimushanke jäi kilpailuttamatta, koska hankintalaki ei sitä vaatinut. Katainen kertoo, että hän tekisi samalla tavalla uudestaan.

politiikka
Jyrki Katainen
Jyrki KatainenYle

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) seisoo filosofi Pekka Himasen tulevaisuusselvityksen takana. Ylen A-Studion haastattelussa Katainen sanoo, että kohusta huolimatta hän toimisi tilanteessa samalla tavalla. Pääministeri vakuuttaa yrittäneensä kertoa avoimesti kaiken, mitä hän on tehnyt.

Katainen kertoo innostuneensa Himasen tutkimustyöstä, kun filosofi kertoi kokoavansa kansainvälistä tutkijajoukkoa, jonka tarkoituksena on käsitellä erilaisia kestävän talouskasvun malleja. Tuohon aikaan valtioneuvoston kansliassa oli tavoitteena tehdä selonteko samoista asioista. Tutkimuksen tilaamista Himaselta ei ollut aikaisemmin suunniteltu.

- Ajattelin, että tämä on erinomainen tapa saada kansainvälistä perspektiiviä siihen samaan työhön, jota Suomessa tehdään, Katainen sanoo.

Tämän jälkeen Katainen kertoo saattaneensa tutkijat ja rahoittajat yhteen. Hän kiistää pyytäneensä suoraan rahaa. Katainen ei myöskään usko, että rahoittajat olisivat kokeneet vaikeaksi kieltäytyä pääministerin tukemasta ideasta.

- Sellainen yhteiskunta on aika sairas, jossa pääjohtajat eivät kykenisi itsenäiseen päätöksentekoon omissa organisaatioissaan vain sen takia, että pääministerillä on jokin mielipide, Katainen muotoilee.

Yhtenä rahoittajana toimineen Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja Arto Mustajoki on aikaisemmin todennut, että päätöksentekoon kohdistui paineita, koska hankkeen tilaajana oli valtioneuvoston kanslia. Mustajoki pitää menettelyä äärimmäisen harvinaisena.

Laki ei velvoittanut kilpailuttamista

Katainen perustelee kilpailuttamattajättämispäätöstä hankintalailla ja valtioneuvoston kanslian arviolla, jonka mukaan Himasen tutkimushanketta ei tarvinnut kilpailuttaa. Kataisen mukaan hanke olisi saattanut jäädä tekemättä, jos rahoittajat olisivat sanoneet, etteivät lähde mukaan ilman kilpailutusta.

Rahoittajista ainakin Tekes on kertonut halunneensa kilpailuttaa hankkeen. Tekesin entisen pääjohtajan Veli-Pekka Saarnivaara on kertonut, että kanta tehtiin hyvin selväksi asiasta käydyissä neuvotteluissa.

Katainen ihmettelee, miksi hankkeesta nousi kohu nyt. Hänen mukaansa hankkeesta käyty aloituskeskustelu säätytalolla ei aikanaan herättänyt huomiota. Nyt käydyn keskustelun Katainen epäilee nousseen jostain muusta, prosessin ulkopuolisesta tekijästä. Sitä mikä tämä voisi olla, pääministeri ei lähde arvioimaan.