Nämä nimitykset ovat herättäneet keskustelua tällä hallituskaudella

Poliittisen virkanimityksen raja on usein häilyvä. Yle Uutiset kokosi yhteen muutamia tällä hallituskaudella tehtyjä virkanimityksiä, joiden poliittisuudesta on syntynyt keskustelua.

Kotimaa
Päivi Nerg
Sisäasiainministeriö

Kokoomus

  • Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) nosti entisen erityisavustajansa Jori Arvosen EU-sihteeristön apulaispäälliköksi. Arvonen työskenteli puoluetoimistolla muun muassa kansainvälisten asioiden päällikkönä. 18 hakijan joukossa olisi ollut esimerkiksi EU-suurlähettiläs Marja Rislakki.
  • Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) valtiosihteeri Velipekka Nummikoski (kok.) valittiin Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtajaksi. Asiasta oli tiettävästi sovittu hallitusneuvotteluissa.
  • Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkyys vaihtui sosiaalidemokraateilta kokoomukselle. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) valitsi tehtävään Päivi Sillanaukeen (kok.).

SDP

  • Sosiaalidemokraatit valitsivat Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen (VATT) pääjohtajaksi Juhana Vartiaisen (sd.). Vartiainen on jäsenkirjastaan riippumatta tehtävään ilmeisen pätevä; entinen ruotsalaisen taloustutkimuskeskus Konjunkturinstitutetin tutkimusjohtaja, Ruotsin LO:n tutkimussäätiön toimitusjohtaja ja ollut töissä myös Palkansaajien tutkimuslaitoksessa.
  • Päivi Sillanaukeelta vapautuneelle paikalle sosiaali- ja terveyspalveluiden osaston päälliköksi sosiaali- ja terveysministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) nimitti Kirsi Paasikosken (sd.). Virkamiesesitys tehtävään oli sitoutumaton Eija Koivuranta, jolla olisi ollut pitkä ministeriö- ja lainsäädäntökokemus.

Kristillisdemokraatit

  • Suurin poliittinen virkanimitys -kohu syntyi sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) nimitettyä ministeriönsä kansliapäälliköksi entisen puoluetoverinsa Päivi Nergin. Nerg on koulutukseltaan maa- ja metsätaloustieteiden maisteri. Virkaa havitteli lukuisia poliisihallinnon pitkän linjan ammattilaisia. Nimitystä arvosteltiin erityisesti siksi, että paria vuotta aiemmin Räsänen oli näkyvästi vastustanut poliittisia virkanimityksiä.

Vasemmistoliitto

  • Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäkeä (vas.) kritisoitiin hänen ensin paheksuttuaan hyvä veli -verkostoja ja sitten nimitettyään erityisavustajansa Jussi Saramon (vas.) Veikkauksen hallitukseen.
  • Arhinmäki vastasi myös pitkän linjan vasemmistoliittolaisen kuntapoliitikon Minna Sirnön nimittämisestä Taiteen edistämiskeskuksen johtajaksi.
  • Arhinmäen tontille kuului myös OPM:n liikuntayksikön ylitarkastajan nimitys. Tehtävään valittiin TUL:sta tuttu puoluetoveri Sari Virta.