Tutkimus paljastaa miksi naiset lihovat: Liian vähän kotitöitä

Kotitöiden tekemisen vähentyminen näkyy naisten vyötäröllä.

terveys
USA:ssa kotitöihin käytetty viikkotuntimäärä -grafiikka.
Yle uutisgrafiikka

Yksi syy naisten lisääntyneeseen ylipainoon saattaa piillä kotitöiden tekemisen vähentymisessä, esittää yhdysvaltalaistutkimus.

Vuosien 1965 ja 2010 välistä kehitystä analysoinut tutkimus toteaa, että samalla kun naisten kotitöihin kuluttaman energian määrä on laskenut roimasti, on televisioiden ja tietokoneiden ääressä vietetty aika lähes kaksinkertaistunut.

Tutkimuksessa verrattiin yhdysvaltalaisten 19 - 64-vuotiaiden naisten kotitöihin käyttämää aikaa ja niiden tekemiseen kulutettua energiaa.

Kotitöihin laskettiin tutkimuksessa muun muassa ruoanlaitto ja siihen liittyvät työt kuten tiskaus; vaatehuolto, kuten pyykinpesu ja silitys sekä muut yleiset kotitaloustyöt, kuten siivous.

Kotitaloustyöhön kulutetun energian määrä taas laskettiin eri kansallisten mittausten painotietojen perusteella.

Naisten viikossa kotitöihin käyttämä määrä laski vuoden 1965 25,7 tunnista 13,3 tuntiin vuonna 2010. Ei-työssäkäyvillä naisilla laskua oli 16,6 tuntia ja työssäkäyvillä puolestaan 6,7 viikkotuntia.

Samalla kotitöihin kulutetun energian määrä laski ei-työssäkäyvillä naisilla 42 prosenttia ja työssäkäyvillä naisilla 30 prosenttia.

Energiankulutuksessa roima lasku

Kun ei-työkäyvä kulutti vuonna 1965 kotitöissä 6 004 kilokaloria viikossa, kului vuonna 2010 kotitöissä 3 486 kilokaloria viikossa. Laskua kertyi yli 2 500 kilokaloria viikossa, eli 360 kilokaloria päivässä.

Työssäkäyvillä naisilla kotitöihin viikossa käytetyn energian määrä laski 3 105 kilokalorista 2 182 kilokaloriin. Laskua oli vuodesta 1965 vuoteen 2010 923 kilokaloria viikossa, eli 132 kilokaloria päivässä.

Keskiarvoltaan kotirouvien ja työssäkäyvien energiankulutus kotitöissä väheni 4 663 kilokalorista 2 806 kilokaloriin viikossa.

Samaan aikaan naisten kotona televisioiden tai tietokoneiden parissa käyttämä aika liki kaksinkertaistui 8,3 viikkotunnista 16,5 viikkotuntiin. Ei-työssäkäyvillä kasvua oli 9,6 viikkotuntia, työssäkäyvillä 7,5 viikkotuntia.

Liikuntaharrastuksiin naiset käyttivät vuonna 1960 1,1 tuntia viikossa, kun vuonna 2010 liikunta vei naisilta 2,3 viikkotuntia. Kiivaimmin naiset harrastivat liikuntaa 1980-luvulla, jolloin sen parissa vietettiin 2,7 tuntia viikossa.

Tutkijat toteavat, että 1990-luvulle tultaessa naiset käyttivät enemmän aikaa television ääressä kuin kotitöissä ja liikunnan parissa yhteensä.

Liian vähän kotitöitä, liikaa televisiota

Loppupäätelmissään tutkijat toteavat, että vuodesta 1965 vuoteen 2010 kotitöihin käytetyssä ajassa on merkittävä lasku. Vuoteen 2010 mennessä naiset käyttivät jo neljänneksen enemmän aikaa televisioiden ja tietokoneiden ääressä kuin siivouksen, kokkauksen tai pyykkäyksen parissa.

Ajankäytön siirtymisellä aktiivisesta toiminnasta, kuten kotityöt, istuvaan ajanvietteeseen, kuten television katseluun, on tutkijoiden mukaan vakavia terveysvaikutuksia - ja tilanne näkyy jo naisten vyötäröllä.

Tutkimusta johtanut tohtori Edward Archer ehdottaakin - ei suinkaan kotitöiden tekemisen lisäämistä - vaan yleisesti liikkumisen lisäämistä kaikkeen kotona tehtävään toimintaan, niin naisilla kuin miehilläkin. Tärkeintä olisi Archerin mukaan vähentää istumista ja lisätä liikkumista.

Tutkimus löytyy englanniksiPlos One -lehdestä. (siirryt toiseen palveluun)