1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Pessimistit elävätkin pitempään

Tutkijoiden mukaan pessimismi tulevaisuuden suhteen saattaa rohkaista ihmisiä elämään varovaisemmin ja noudattamaan herkemmin terveys- ja turvallisuusmääräyksiä, ja näin kasvattaa eliniänodotetta.

terveys
Kaksi naista nauraa vakavan naisen vieressä.
Tutkimuksen mukaan negatiivisten ajatusten piinaamat hmiset elävät todennäköisemmin pidempään kuin huolettomat.Ed Jones / AFP

Pessimistinen maailmankatsomus saattaakin olla hyväksi terveydelle, kertoo saksalainen tutkimus. Erlang-Nürnbergin yliopiston tutkijoiden mukaan liiasta optimismista seuraa jopa kasvanut kuoleman tai vammautumisen riski.

Negatiivisten ajatusten ja tulevaisuuden pelon piinaamat vanhemmat ihmiset elävät todennäköisemmin pidempään kuin huolettomat, 40 000 ihmisen tietoihin perehtynyt saksalaistutkimus kertoo.

- Löytömme paljastavat, että liiallinen optimismi tulevaisuuden suhteen on yhteydessä suurempaan vammautumisen tai kuoleman riskiin seuraavan vuosikymmenen sisällä, tutkimusta johtanut tohtori Frieder R. Lang sanoo.

Tutkijoiden mukaan pessimismi tulevaisuuden suhteen saattaa rohkaista ihmisiä elämään varovaisemmin ja noudattamaan herkemmin terveys- ja turvallisuusmääräyksiä.

Optimisteilla suurempi vammautumisen ja kuoleman riski

Brittilehti Daily Mailin uutisoima ja Yhdysvaltain psykologien järjestön American Psychological Associationin julkaisema tutkimus pohjasi vuosien 1993 ja 2003 välillä kerättyihin tietoihin.

Kolmeen eri ikäryhmään, 18 - 39-, 40 - 64- ja yli 65-vuotiaisiin, jaettuja osallistujia pyydettiin määrittelemään kuinka tyytyväisiä he ovat elämäänsä ja kuinka tyytyväisiä he ajattelevat olevansa viiden vuoden kuluttua.

Osallistujia haastateltiin uudelleen viiden vuoden kuluttua ja heidän tyytyväisyyden tasoaan verrattiin omaan viiden vuoden takaiseen arvioon.

Vanhimmasta ryhmästä - yli 65-vuotiasta - 43 prosenttia oli aliarvioinut omat tyytyväisyytensä tason viisi vuotta aiemmin. 25 prosenttia oli arvannut tyytyväisyytensä oikein, kun taas 32 prosenttia oli yliarvioinut sen.

Tutkijoiden mukaan yllättäen oman tyytyväisyytensä yliarvioineiden - eli optimististen - yli 65-vuotiaiden kohdalla havaittiin 9,5 prosentin lisäys erilaisten vammojen raportoinnissa. Heillä myös kuoleman riski oli kymmenen prosenttia suurempi kuin muilla.

Sen sijaan ne vanhemmat ihmiset, joiden maailmankatsomus oli pessimistisempi, olivat ennustuksessaan realistisempia ja siksi todennäköisemmin oikeassa.

Lue seuraavaksi