Tutkimuspolitiikan uudistus lisäisi epävarmuutta

Nyt valmisteilla olevan tutkimuspolitiikan ja -rahoituksen uudistuksen myötä valtioneuvoston kanslia saisi 30 miljoonaa "päätöksentekoa tukevan tutkimustoiminnan rahoittamiseen".

Kotimaa

Jos valmisteilla oleva uudistus menee menee läpi, valtioneuvoston kanslia voisi tulevaisuudessa tilata haluamansa raportit ja tutkimukset ilman turhaa kohua julkisuudessa.

Uudistuksen myötä valtioneuvoston kanslia saisi 30 miljoonaa tieteen rahoittamiseen. Suomen Akatemian tutkimusrahoituksesta on lisäksi tarkoitus jakaa 40 prosenttia "strategiseen tutkimukseen".

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa vierailleet Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja Arto Mustajoki ja Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi pohtivat muun muassa sitä, kuka päättää, miten tutkimusrahat tulevaisuudessa kohdennettaisiin.

Suomen Akatemian Arto Mustajoki liputtaa uudistuksen puolesta.

- Tämän esityksen tärkein asia on se, että tutkimuslaitoksilta siirrettäisiin rahoitusta kilpailtavaksi, näin me saamme korkeatasoisempaa tutkimusta aikaiseksi, Mustajoki sanoi.

Esityksen mukaan rahoituksesta päättävä uusi yksikkö tulisi Suomen Akatemian yhteyteen.

- Tässähän olisi politiikan tekijöitä hyödyttävää tutkimusta, mehän tarvitsisimme sitä paljon enemmän myös, liittyen myös moniin yhteiskunnallisiin kysymyksiin, koska me kaikki haluaisimme, että poliittinen päätöksenteko perustuisi entistä enemmän tieteellisiin tutkimuksiin, Mustajoki vakuuttaa.

Tieteentekijöitä ei uudistus innosta

Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemen mielestä esillä oleva rahoitusuudistus on uhka valtion tutkimuslaitoksille.

- Jos ajatellaan työntekijöitä, niin epävarmuus tulee taloon ja tietynlainen lyhytjänteisyyden uhka on myös olemassa, että kovin suhdanneherkästi saatetaan lähteä määrittelemään sitä, mitä pitää tutkia, Kaakkuriniemi sanoi.

Kaakkuriniemen mielestä valtioneuvostolle kaavailtu 30 miljoonan tutkimusraha vaikuttaa suurelta.

Suomen Akatemian hallituksen puheenjohtaja Arto Mustajoki kuitenkin uskoo kuitenkin, että kilpailutus nostaisi tieteen tasoa.

- Sitä kautta saadaan entistä luotettavampaa tietoa erilaisista tärkeistä asioista, Mustajoki arvioi.