1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lottoamalla ei pilkillä pärjää

SM-pilkkikisat järjestetään Viitasaarella 17. maaliskuuta. Kisoihin odotetaan noin kahta tuhatta pilkkijää ja järjestelyjen parissa paiskii töitä toistasataa vapaaehtoista.

Kotimaan uutiset
Toukka pilkkijän sormissa
Jori Asikainen / Yle
Toukka pilkkijän sormissa
Jori Asikainen / Yle

SM-pilkkikisan lähtöpaikka on Viitasaaren keskustan lähellä Matalalahdella. Kilpailualue on kuusi kilometriä suuntaansa. Innokkaimmat kisailijat ovat käyneet jo tutustumassa alueeseen.

- Se on melkein sama kun suunnistaja kävisi edellisenä iltana katsomassa sen rastin missä se on. Paikkoihin tutustumista voi ehkä verrata siihen, kertoo kipailunjohtaja Mikko Niskanen.

Tasapuolisuuden vuoksi kilpailualueelle tuleekin nyt ensimmäisen kerran kahden viikon rauhoitusaika eli sulku, joka alkaa esikisasta. Esikisa käydään tulevana sunnuntaina. Sulkuaika on herättänyt paikoin porua.

- Jotkut on vastaan ja jotkut puolesta. Esikisahan on aikoinaan luotu, että tänne pääsisi samalla tutustumaan kisa-alueeseen ja paikkoihin.

Vilppiä ei sallita

SM-pilkkikisaan osallistuu yli kaksi tuhatta pilkkijää. Kalastusmittelössä palkintoina on muun maussa perämoottoreita. Kisajärjestäjät ovat varautuneet myös siihen, että kaikilla kalastajilla ei ole puhtaat jauhot pussissa.

Jokaisella on omat niksinsä ja sekin painaa, kuinka paljon viihdyt järvellä.

Kilpailunjohtaja Mikko Niskanen

- Meillä on jäällä yli kolmekymmentä valvojaa eri puolilla aluetta ja kyllähän pilkkijät toinen toistaan valvoo, että sehän on selvä juttu, sanoo Niskanen.

Niskasen mukaan suurimpien saaliiden uskotaan kisassa nousevan tänäkin vuonna yli kymmenen kilon. Kokemus on kalojen narraamisessa valttia .

- Huiput tietää tuulien vaikutukset ja onko matala- vai korkeapaine, tietty aika ja kaikkihan siihen vaikuttaa. Jokaisella on omat niksinsä, jotka ovat hyväksi havainneet ja sekin painaa, kuinka paljon viihdyt järvellä. Ei tässä lajissa oikeen Lotolla pärjää, kuvailee Niskanen.

Kilpailunjohtaja myös vakuuttaa, että kalaa Keiteleessä riittää.

- Kyllä kalaa järvessä on ja syönti paranee kevättä kohti. Itsekin yli kilon ahvenen olen saanut, että kyllä siellä sitä on.

Lue seuraavaksi