Omakotitalon sähkönkulutuksesta lähti 40 prosenttia

Kemin Energian lämpöosaston päällikkö Jani Peurasaari kuntoilee pöllimetsällä. Kuntoilu kannattaa myös taloudellisesti, sillä se leikkaa Peurasaaren omakotitalon sähkönkulutusta 14 000 kilowattitunnilla vuodessa.

Kotimaa
Kemin Energian lämpöosaston päällikkö Jani Peurasaari
Jarno Tiihonen

Kemin Energian lämpöosaston päällikkö Jani Peurasaari on onnistunut pienentämään ison omakotitalonsa sähkönkulutusta peräti 40 prosentilla.

- Tämän kokoisen talon normikulutus tällä henkilömäärällä on ollut 35 000 kilowattituntia vuodessa. Nyt vuosikeskiarvo on noin 21 000. Kyllähän siinä aikamoinen säästö on jo tullut, Peurasaari toteaa.

Peurasaari kertoo, että temppu perustuu puilla lämmittämiseen ja ilmalämpöpumppuun.

- Poltan paljon puita saadakseni sähkölaskuja pienemmäksi. Minulla on kolme tulisijaa ja olen tehnyt puita tosi paljon. Sähkökiukaan vaihdoin puukiukaaseen ja talossa on ilmalämpöpumppu, hän kertoo.

Puutöillä kunto nousee

- Otan puutyöt kuntoiluna. Niin kauan kuin pöllimetsälle lähtö menee harrastuksena, niin kyllä se onnistuu ja kuluja saa pienennettyä. En tiedä sitä, miten sitä pitkässä juoksussa jaksaa, hän pohtii.

Verottaja tienaa

Peurasaari myöntää, että energia on kallista.

- Jos suoraan sanotaan, niin sähkölaskujen maksaminen ei ole hauskaa hommaa.

Peurasaaren mukaan energian kallis hinta on seurausta kovasta verotuksesta.

- Tällä hetkellä lämmöntuotantoon käytettävissä polttoaineissa vero on 30 - 50 prosenttia. Polttoaineesta riippuen vero saattaa olla jopa 70 - 80 prosenttia. Kun asumme näillä leveysasteilla ja energiaa on pakko käyttää, niin sitä on myös helppo verottaa eli se on valtiolle hyvä tulonlähde.

Verotuksen vaikutusta nostaa se, että sitä verotetaan joka välissä alkutuotannosta lähtien.

- Varmaan asiakashinnasta noin puolet on veroa, mutta sitä on tosi vaikea laskea, kun sitä tosiaan verotetaan joka välissä ja vähän niin kuin raskaamman kautta, Peurasaari muotoilee.