1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kevät inspiroi tuplapotin saanutta lahtelaistaiteilijaa

Kaksi vuoden apurahaa saanut kuvataiteilija Maria Laine kertoo taloudellisen turvan auttavan töiden pitkäjänteisessä suunnittelussa.

Kulttuuri
Maria Laine.
Meeri Niinistö / Yle

Lahtelainen kuvataiteilija Maria Laine on huojentunut. Hän on vastikään saanut kaksi merkittävää apurahaa, joiden turvin hän voi jatkossa keskittyä työhönsä aiempaa paremmin. Toimeentulosta ei tarvitse muutamaan vuoteen huolehtia.

Laine sai vuoden apurahat sekä Suomen Kulttuurirahastolta että Hämeen taidetoimikunnalta. Kaksinkertainen apuraha on harvinaisuus, sillä hakemuksia apurahoista tulee paljon.

- En osannut yhtään odottaa tuplapottia vaan se tuli puskista. Tunnustus oli tärkeä. Nyt minulla on vapaus keskittyä omaan työhöni pari vuotta, joten mikäs sen hienompaa, Maria Laine sanoo.

Kulttuurirahaston apurahan vastaanottotilaisuus oli hänen mukaansa ainutlaatuinen. Taiteilijat nauttivat iltapuvuissaan hienon illallisen. Hieman toista kuin arki ateljeessa.

Häilyviä kuvia todellisuudesta

Maria Laineen teokset ovat unenomaisia maalauksia.

Uutta työtä tehdessään hän suunnittelee sen ensin jokaista yksityiskohtaa myöten. Seuraavaksi hän ottaa valokuvia maalauksen tueksi.

- Teoksissani on paljon valokuvamaisuutta. Ero valokuvaan on pitkä työstöprosessi ja syvyys sekä tunnelma, mitä ei ehkä valokuvasta välity. Se tulee tekniikasta.

Nyt minulla on vapaus keskittyä omaan työhöni pari vuotta, joten mikäs sen hienompaa.

Maria Laine

Laineen käyttämä kerrosmaalaustekniikka on aikaa vaativa työtapa. Mutta mikäs on maalatessa, kun työtilat ovat nykyään kunnossa.

Laine pääsi vuosi sitten taiteilijataloon Lahden Mukkulaan. Hän luonnehtii paikkaa ihanteelliseksi.

- Siellä on iso avara työhuone, isot ikkunat ja korkeutta. Saa hyvin etäisyyttä töihin.

Ideat tulevat milloin mistäkin, mutta yleensä taustalla on jokin henkilökohtainen kokemus. Kevättalvella valon lisääntyessä ja luonnon herätessä henkiin pitkän talven jälkeen myös taiteilija kokee inspiroituvansa.

- Ideoita pulppuaa. Kovasti olen alkamassa tekemään uusia töitä.

Laineen tulevat taidenäyttelyt ovat vielä auki. Tulevana kesänä taiteilija palaa eräällä tavalla juurilleen ja uralleen alkusysäyksen tarjonneeseen paikkaan Taidekeskus Salmelaan, jonne on tulossa näytteille muutamia hänen maalauksiaan.