Eroava paavi lupasi uskollisuutta seuraajalleen

Benedictus XVI hyvästeli kardinaalit ja toivoi harmonista konklaavia, jossa hänen seuraajansa valitaan.

Ulkomaat

Tänään torstaina virastaan eroava paavi Benedictus XVI on jättänyt jäähyväiset kardinaaleilleen ja vakuuttanut uskollisuutta seuraajalleen, joka valitaan ensi kuussa.

– Teidän joukossanne on tuleva paavi, jolle lupaan ehdottoman uskollisuuteni ja tottelevaisuuteni, Benedictus sanoi hyvästiksi kardinaaleille.

Hän kehotti heitä yhtenäisyyteen, jotta paavin valitseva konklaavi "soisi harmonisesti kuin orkesteri". Itse hän lupasi rukoilla kardinaalien puolesta.

Kello kuudelta Suomen aikaa Benedictus lähtee paavilliselle kesäasunnolle Castel Gandolfoon. Pieneen keskiaikaiseen kaupunkiin on kerääntynyt 150 000 ihmistä vastaanottamaan Benedictusta. Siellä hän siunaa ihmisiä vielä kerran paavina.

Tasan yhdeksältä hänestä tulee emerituspaavi ja katolinen kirkko jää ilman päämiestä, kunnes konklaavi valitsee seuraajan.

Britannian vedonlyöntitoimistoissa, joille mikään kisa ei ole vieras, ykkösarvaus uudeksi paaviksi on ghanalainen Peter Turkson. Hänen kannoillaan ovat italialainen Angelo Scola ja kanadalainen Marc Oullet.

Lähteet: AP, AFP