Bangladeshilaisten siivoojien työsyrjintäjuttu raukesi

Alle minimipalkalla siivonneiden bangladeshilaismiesten suomalainen työnantaja ei saa syytettä työsyrjinnästä. Kihlakunnansyyttäjän mielestä asiassa ei ollut riittävän luotettavaa näyttöä.

Kotimaa

Suomalaista työnantajaa ei syytetä kahden bangladeshilaismiehen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Päätöksen asiasta teki kihlakunnansyyttäjä Matias Londen Helsingin syyttäjänvirastosta. Syyteharkinta asiasta valmistui tammikuun puolivälissä.

Londen katsoo, ettei asiassa ollut riittävän luotettavaa näyttöä siitä, että Suomeen tulleet miehet olisi asetettu lain tarkoittamaan huomattavan epäedulliseen asemaan. Londenin mukaan ei ole osoitettavissa, että epäilty olisi siten syyllistynyt kiskonnantapaiseen työsyrjintään.

Ajankohtainen kakkonen kertoi vuonna 2011 pari vuotta aiemmin Bangladeshista Suomeen tulleista miehistä, jotka suomalainen työnantaja laittoi siivoamaan aluksi palkatta ja myöhemmin pienellä palkalla. Alimmillaan kuukausipalkka oli vain 200 euroa.

Molemmat miehet olivat maksaneet Suomeen päästäkseen noin 15 000 euroa välittäjän palkkiota ja matkakuluja. Valtaosa summasta oli velkaa, mistä syystä miehet suostuivat paiskimaan töitä seitsemänä päivänä viikossa.