Hyvinkään ampujalle elinkautinen murhista

19-vuotiaan Eero Hiltusen syyksi luettiin kaksi murhaa, seitsemän murhan yritystä ja vaaran aiheuttaminen.

Kotimaa
Eero Hiltunen peittää kasvonsa paperiarkilla ampumisten pääkäsittelyssä Hyvinkään käräjäoikeudessa.
Eero Hiltunen Hyvinkään toukokuisten ampumisten pääkäsittelyssä Hyvinkään käräjäoikeudessa tammikuussa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hyvinkään käräjäoikeus on tuominnut 19-vuotiaan Eero Hiltusen elinkautiseen vankeusrangaistukseen viime toukokuussa Hyvinkään keskustassa sattuneesta verilöylystä.

Hiltusen syyksi luettiin kaksi murhaa, seitsemän murhan yritystä ja vaaran aiheuttaminen.

Vetoaminen henkiseen kehittymättömyyteen ei auttanut

Syyttäjän esittämät teonkuvaukset ja rangaistusvaatimukset menivät käräjäoikeudessä läpi sellaisenaan. Käräjäoikeus katsoi mielentilatutkimukseen vedoten, että Hiltunen oli teot tehdessään täydessä ymmärryksessä.

Eero Hiltunen myönsi toimineensa syytteessä kuvatulla tavalla, mutta hän katsoi syyllistyneensä kahteen tappoon, seitsemään tapon yritykseen ja vaaran aiheuttamiseen.

Hiltunen vaati, että rangaistuksen määräämisessä sovellettaisiin rikoslain mahdollistamaa lievennettyä rangaistusasteikkoa. Pyyntöään Hiltunen perusteli sillä, että hän tosin on ollut teot tehdessään 18-vuotias mutta ei kuitenkaan henkisesti täysi-ikäisen tasolla.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan nähnyt mitään syytä Hiltusen esittämiin lievempiin rikosnimikkeisiin ja rangaistuksen lieventämiseen.

"Teko osoitti erityistä raakuutta ja julmuutta"

Käräjäoikeus katsoo, että Hiltusen teot oli tehty vakaasti harkiten, erityisen raa'alla ja julmalla tavalla sekä vakavaa yleistä vaaraa aiheuttaen. Lisäksi yhtenä uhrina oli virkansa puolesta järjestystä ja turvallisuutta ylläpitämässä ollut poliisi.

Hiltunen velvoitettiin suorittamaan asianomistajille vahingonkorvauksia yhteensä runsaat 402 000 euroa. Korvaussumma kasvaa vielä huomattavasti, koska vaikeimmin vammautuneiden uhrien toipuminen on yhä kesken.