1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lappeenrantaan halutaan sijoittaa

Lappeenrannan ydinkeskustassa sijaitsevan kauppakeskus Iso-Kristiinan laajennuspäätös kertoo omaa kieltään kaupungin kaupallisesta vetovoimasta. Sijoittajilla on halua tulla kaupunkiin ja olla mukana kehityksessä.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Iso-Kristiinan laajennuksesta Raatimiehenkadulta.

Cityconin päätöstä kauppakeskus Iso-Kristiinan laajennuksesta on odotettu pitkään. Toiveet täyttyivät, kun Citycon sai Ilmarisen mukaan 100 miljoonan euron sijoitukseen.

Työt alkavat huhtikuussa ja kauppakeskuksen pitäisi avautua kahden vuoden kuluttua uudessa asussa.

Cityconin operatiivinen johtaja Harri Holmström oli yhtä hymyä julkistaessaan investointia.

- Tämä on ilman muuta mittava investointi, mutta näimme, että Lappeenranta on kehittyvä kaupunki, johon kannattaa sijoittaa!

Lappeenrannan investointia Cityvon pitää ainutlaatuisena, koska kauppakeskukseen sijoittuu elokuvateattereiden lisäksi myös uusi kaupunginteatteri.

- Tähän tulee kolme kerrosta maan alle ja neljä maan päälle, että kyllä me kenkälusikalla tätä 7kerroksista kokonaisuutta sijoitetamme kaupungin keskustaan.

- Kun kokonaisuuteen tulee vielä teatteri, on se todella hyvä suoritus, Holmström hehkuttaa.

Citycon on Suomessa mukana 23 kauppakeskuksessa. Kaupungit luonnollisesti kilpailevat kiinteistösijoittajien investoinneista ja Holmströmin mukaan Lappeenranta on nyt se paikka, johon yhtiö haluaa sijoittaa.

- Tämä kauppakeskus tulee tietysti kaupunkilaisille, mutta tottakai myös venäläisille turisteille.

Tila kaksinkertaistuu

Kauppakeskus Iso-Kristiina kaksinkertaistuu laajennuksessa. Saman katon alle tulee muun muassa Anttila, Sokos, ruokakauppoja ja kansainvälisten ketjujen vaatekauppoja. Neuvottelut ovat vielä kesken, mutta esisopimusten tasoa Holmström pitää hyvänä.

- 60 prosenttia tiloista on jo vuokrattu ja se on korkea luku tässä vaiheessa. Olemme positiivisesti yllättyneitä, että olemme jo nyt tällä tasolla.

Erilaisten toimintojen sijoittuminen samoihin tiloihin tuo Holmströmin mielestä paljon synergiaa.

- Aukioloaikoja voidaan pidentää ja esimerkiksi ravintolapalvelut voivat olla niin teatterissa kuin elokuvissa kävijöiden yhteisessä käytössä.

Laajennustöiden aikana kauppakeskus pyritään pitämään auki vaiheittain.

"Hienoa, että keskustaan panostetaan"

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva on syystäkin tyytyväinen investoinnista.

- On hieno asia, että nimenomaan kaupunkikeskustaan tulee näin vahva panostus. Kaupungissa on puhuttanut paljon se, että keskustan ulkopuolelle investoidaan. Tämä on hyvä osoitus siitä, että vaikka muualle investoidaan, myös keskusta kehittyy.

Kauppakeskukseen tulevan teatterin alkuperäinen kustannusarvio on hieman alle 20 miljoonaa euroa. Siitä valtionosuus on 4 miljoonaa ja kaupungin rahoitus 15 miljoonaa. Kaupunginvaltuusto päätti asiasta vuonna 2011.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva näkee teatterin tekemisenä vahvana panostuksena kulttuuriin, silti tilasta tulisi saada monipuolinen.

- Koska tämä on iso panostus kaupungilta, on tärkeää, että tila on mahdollisimman hyvin muussakin käytössä. Siellä voidaan järjestää esimerkiksi kokouksia tai näyttelyitä, visioi Jarva.

Vanha kaupunginteatteri tullaan uuden rakennuksen jälkeen jossakin vaiheessa purkamaan. Tontin kohtalosta ei vielä tässä vaiheessa ole tietoa.

Kaupunginjohtaja toivoo, että pian päästäisiin kertomaan myös kaupungintalon laajennuksesta, jota on kaavailtu tehtäväksi yhtä aikaa kauppakeskuksen laajennuksen kanssa.

- Kaupunkikuvallisesti olisi toivottavaa, että päästäisiin yhtä aikaa rakentamaan!

Lue seuraavaksi