Argentiina sopimukseen Iranin kanssa tuhoisan pommituksen tutkimisesta

Israel, Argentiinan juutalaisyhteisö ja oppositiopoliitikot ovat kritisoineet sopimusta jyrkästi. Kahdeksan iranilaisepäillyn joukossa on esimerkiksi Iranin puolustusministeri ja entinen presidentti.

Ulkomaat

Argentiinalaiset poliitikot ovat hyväksyneet Iranin kanssa sopimuksen juutalaiskeskuksen pommituksen tutkimisesta. Vuonna 1994 Buenos Airesissa tapahtuneessa pommituksessa sai surmansa 85 ihmistä ja 300 ihmistä haavoittui. Tutkintaa varten on tarkoitus perustaa "kansainvälinen totuuskomissio".

Argentiina on jo pitkään epäillyt, että Iran on vuoden 1994 pommituksen takana. Iran puolestaan on kieltänyt kaikki osallisuuttaan koskevat syytökset.

Sopimuksen mukaan pommitusta tutkii itsenäinen totuuskomissio, johon ei kuulu jäsentä Iranista tai Argentiinasta. Argentiinan hallituksen mukaan totuuskomissio tasoittaa tietä sille, että kahdeksan iranilaista epäiltyä joutuu argentiinalaisen tuomarin kuultavaksi.

Iranin parlamentin pitää vielä hyväksyä sopimus. Viime vuonna Iran ilmaisi kiinnostuksensa komission perustamiseen, koska Iranin mielestä argentiinalaiset syyttäjät ovat menneet tutkinnassa väärille raiteille.

Israel, Argentiinan suuri juutalaisyhteisö ja oppositiopoliitikot ovat kritisoineet sopimusta jyrkästi. Kriitikot vetoavat siihen, ettei yhteistyö Iranin kanssa onnistu, eikä Iraniin voi luottaa. Heidän mielestään sopimus haittaa parhaillaan meneillään olevia tutkintoja. Israelin ulkoministeriö on kutsunut sopimusta "iranilaiseksi ansaksi".

Kahdeksan epäillyn joukossa on Iranin puolustusministeri Ahmad Vahidi, entinen presidentti Akbar Hashemi Rafsanjani ja entinen ulkoministeri Ali Akbar Velayati. Heillä on ollut kansainväliset pidätysmääräykset vuodesta 2006.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset