1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onko omaisuuden säätiöinti kuntien avioehto?

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen pitää arveluttavana kuntien omaisuuden säätiöittämistä. Kietäväisen mukaan se ei kuulu kunnalliseen demokratiaan.

Kotimaan uutiset
municipal coats of arms
Yle

Suomalainen kuntakenttä elää tällä hetkellä epävarmuudessa ja hämmennyksessä kuntarakennelain muutosten edessä.

Kunnissa on tehty kiivaasti lausuntoja uudesta kuntarakennelaista. Samalla moni kunta muutoinkin pohtii taloutensa tilaa ja kuntaliitosselvityskumppaneita. Moni pelkää myös pakkoliitoksia.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen uskoo, että jatkossa kuitenkin siirrytään pois pakkoliitosajattelusta enemmän vapaaehtoisiin kuntaliitoksiin.

Rahat turvaan säätiöihin

Kuntaliitosten yhteydessä yhdistetään niin kuntien varat kuin vastuutkin. Varallisuutta omaavilla voi olla pelkona rahojen liukuminen keskuskuntien kassaan ja liitoskunta-alueiden ja syrjäseutujen kurjistuminen.

Yksi mahdollisuus turvata tulevaisuus on säätiöittää kunnan omaisuutta, josta varoja voi käyttää vain säätiön sääntöjen mukaisiin kohteisiin. Säätiöittäminen voisikin olla eräänlainen avioehto, jolla oman kunnan kehittäminen turvataan jatkossa.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen pitää arveluttavana kuntien omaisuuden säätiöittämistä. Erityisen kyseenalaista toiminta on Kietäväisen mielestä tilanteissa, joissa kuntaliitosselvityksiä on tekeillä tai niitä suunnitellaan.

- Olisi aikamoinen signaali, joka veisi pohjan koko liitokselta, jos liitosselvitystä tekevä tai suunnitteleva kunta ryhtysi säätiöittämään omaisuuttaan, Kietäväinen sanoo.

"Ei istu kunnalliseen demokratiaan"

Pohjois-Savossa ainakin Vesanto ja Tuusniemi ovat siirtäneet omaisuuttaan perustamiinsa kehittämissäätiöhin. Vesannolla säätiön pääoma-arvo on noin miljoona euroa.

- Kyllä kysymys on varmasti vallitsevan tilanteen epävarmuudesta, jota kuntarakennelain muutossuunnitelmat aiheuttavat, Kietäväinen toteaa.

Samoilla linjoilla on myös Kuopioon vuonna 2015 liittyvän Maaningan entinen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kimmo Valta.

- Kyllä siinä pelkoja ja epäluuloja tulee. Miten palvelut ja vaikkapa kiinteistöt pysyvät jatkossa toiminnassa.

Maaninka ei ole säätiöittänyt omaisuuttaan.

Kunnan omaisuuden säätiöittäminen ei ole laissa kielletty ja kunnat voivatkin näin turvata esimerkiksi perintö-omaisuuden käyttämisen sovitulla tavalla. Silti Kuntaliiton Kietäväinen ei pidä säätiöittämistä hyvänä omaisuuden hoitona.

- Ei se istu kunnalliseen demokratiaan, Kietäväinen sanoo.

Lue seuraavaksi