1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pirkanmaalaisjätteet polttavalle voimalaitokselle ympäristölupa

Tampereen Tarastenjärvelle rakennettava jätteitä hyödyntävä voimalaitos aikoo polttaa vuodessa noin 150 000 tonnia jätettä. Vastaavanlaisia voimalaitoksia ei Suomeen enää välttämättä montaa rakenneta.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Tampereen jätevoimalasta
Tammervoima

Ympäristöluvan Tammervoima Oy:n Tarastenjärven hyötyvoimalaitokselle myönsi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Voimalaitos tulee tuottamaan pirkanmaalaisten jätteistä sähköä ja lämpöä.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimitusjohtajan Pentti Rantalan mukaan hanketta valmistellaan tiukalla aikataululla. Voimalaitoksen on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2015.

- Suunnittelutyö on vielä kesken, eikä meillä ei ole heti valmiuksia alkaa rakentaa laitosta, Rantala sanoo, mutta toivoo, että alkuun päästään vielä tänä vuonna.

Tiukan aikataulun taustalla on tuleva kaatopaikkakielto.

- Asetus kieltää biohajoavien jätteiden, kumin ja muovin läjittämisen kaatopaikalle vuoden 2016 alusta.

Hyödynnettävät jätteet lajitellaan edelleen

Valmistuttuaan Tarastenjärven laitos hyödyntää vuodessa noin 150 000 tonnia jätettä. Laitokseen ohjataan nykyisin kaatopaikalle päätyvät jätteet. Hyödynnettävät jätteet ja vaaralliset jätteet lajitellaan entiseen malliin.

Rantalan mukaan voimalaitoksen myötä jätteenkäsittelykeskusten ympäristövaikutukset pienenevät merkittävästi.

Hyötyvoimalaitos on Sähkölaitokselle merkittävin lähiajan energiantuotantoinvestointi

Mika Pekkinen

- Suomessa tämä on varmasti viimeisimpiä jätteitä energiana käyttäviä voimalaitoksia. Ehkä muutama vielä tulee, arvioi Pentti Rantala.

- Hyötyvoimalaitos on Sähkölaitokselle merkittävin lähiajan energiantuotantoinvestointi, ja se mahdollistaa energiantuotannossamme uusiutuvan energian 20 prosentin osuuden saavuttamisen jo vuonna 2016, toteaa puolestaan kehitysjohtaja Mika Pekkinen Tampereen Sähkölaitokselta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston myöntämä ympäristölupa on nähtävänä avin nettisivuilla, Tampereen kaupungin palvelupisteessä sekä Kangasalan kunnanvirastossa.

Lue seuraavaksi