Suomalaisen orkidean löytäminen on tutkijallekin onnenpotku

Eteläisessä Suomessa luontoharrastaja saattaa hyvällä onnella löytää vaikka tikankontin, yövilkan tai lehtoneidonvaipan. Kotimaiset orkideat ovat hyvin harvinaisia, sanoo Pohjolan uhanalaisista orkideoista kirjan koonnut tammelalainen Aulikki Salmia.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Harvinaisia luonnonvaraisia orkideoja kasvaa myös Hämeessä. Tammelalainen dosentti Aulikki Salmia on julkaissut kirjan Pohjolan uhanalaisista orkideoista. Hän sanoo, että Hämeessä kasvaa ainakin yövilkka.

Salmian tietoteoksessa käsitellään tuntureiden, metsien, niittyjen ja soiden orkidealajeja sekä taksonomisesti vaikeaa liuskakämmeköiden sukua. On kuitenkin aikamoinen löytö, kun Hämeen luonnosta uhanalaisen orkidean löytää, sanoo dosentti Aulikki Salmia.

- Hämäläisen luonnon eksotiikkaa edustaa tietenkin tikankontti, jolla on vain muutama kasvupaikka. Oikeastaan Uudellamaalla on tuon Hyvinkään tikankontin esiintymä, ja sitten Teiskossa on myös tikankonttiesiintymä. Se on hyvin harvinainen.

Millainen yllätys on löytää orkidea Hämeestä?

- Se riippu tietenkin lajista. Kun itse kartoitin Kaukolanharjun kasvit -projektia 2011 kesällä löysin sieltä yllättäen lehtoneidonvaipan. Ja se oli aika hämmästyttävää, koska lähiesiintymät olivat useiden kilometrien päässä. Ja se esiintymä oli elossa vielä 2012 kesällä, kertoo Aulikki Salmia.