1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Älä laita märkää kattilaa levylle" ja muut induktiolieden salat

Induktioliedet ovat nykyisin keittiöremppaajien suosiossa. Induktio säästää sähköä ja kokkaajan aikaa sekä on lisäksi turvallisempi kuin perinteiset liedet. Induktioliedet ovat kuitenkin kalliimpia, eivätkä kaikki astiat sovi sille. Pitääkö kaikki kattilat ja pannut sitten laittaa uusiksi, jos on hankkimassa induktioliettä?

Kotimaan uutiset
Mustavalkoinen keittiö asuntomessuilla
Yle

Nopea, energiatehokas, turvallinen, tyylikäs ja helposti puhtaana pidettävä: induktioliedellä on monia hyviä puolia. Ominaisuudet puhuvat puolestaan, sillä induktioliedet ovat yleistyneet kodeissa muutaman vuoden aikana vauhdilla.

Kaikki astiat eivät tunnetusti kuitenkaan sovi induktioliedelle. Induktiolieden toiminta perustuu magnetismiin ja sillä voidaan kuumentaa vain astioita, joiden pohjassa on magnetoituvaa materiaalia.

Kaikki mikä sopii induktiolle sopii myös kaikille perinteisille liesille. Valitettavasti se ei sitten mene toisinpäin.

Kotitalousneuvoja Teija Mäkelä.

Induktioliedelle sopivat lähtökohtaisesti materiaaleina valurauta, teräs ja emali. Erikseen ei tarvitse ostaa nimenomaan induktioliedelle sopivia astioita. Pannujen ja kattiloiden sopivuutta voi testata magneetin avulla.

- Jos on päätetty induktioliesi hankkia, niin kannattaa tarkistaa sopivatko vanhat padat ja kattilat siihen. Jos magneetti pysyy pannun tai kattilan pohjassa niin se sopii induktioliedelle, sanoo kotitalousneuvoja Teija Mäkelä Satakunnan Martoista.

Jos on päätetty induktioliesi hankkia, niin kannattaa tarkistaa sopivatko vanhat padat ja kattilat siihen.

Kotitalousneuvoja Teija Mäkelä

Jos kuitenkin on ostamassa uutta paistinpannua induktioliedelle, kannattaa tarkistaa kaupassa tuotteen merkinnät yhteensopivuudesta.

- Yleensä ne merkitään aika hyvin. Usein tuotteen pohjasta löytyy merkintä 'induktion', Teija Mäkelä kertoo.

Tarkkuutta astioiden kanssa

Moni omistaa monta liettä: keittiön nurkassa saattaa olla vanha puuhella tai vanha valurautalevyinen hella on viety mökille. Kannattaa olla tarkkana, mitä astiaa käyttää milläkin liedellä. Induktioliedelle eivät sovellu astiat, joissa on alumiininen, kuparinen tai keraaminen pohja.

- Kaikki mikä sopii induktiolle sopii myös kaikille perinteisille liesille. Valitettavasti se ei sitten mene toisinpäin, Mäkelä toteaa.

Varsinkin valurautaisten astioiden kanssa kannattaa olla varovainen.

Kotitalousneuvoja Teija Mäkelä.

Induktiolieden pintaa kannattaa varoa. Särkynyt pinta tekee liedestä heti käyttökelvottoman ja voi aiheutaa vaaratilanteita sähkön kanssa.

- Varsinkin valurautaisten astioiden kanssa kannattaa olla varovainen. Taso ei kestä minkäänlaisia kolahduksia, Mäkelä neuvoo.

Monelle on varmasti tuttu tilanne, kun ruokaa pitäisi alkaa paistaa, mutta pannu on likaisena tiskialtaassa. Vastapesty pannun pohja on märkä ja levyn kuumetessa pannu alkaa pomppia liedellä. Tämä on kotitalousneuvojan mukaan tilanne, jota tulisi välttää induktioliettä käyttäessä, jotta pinta ei vahingoitu.

- Suosittelen lämpimästi, että astioiden pohjat pidetään puhtaina ja kuivina, eikä aseteta niitä levylle märkinä.

Yleisestikin hyviä neuvoja ovat myös muun muassa oikean kokoisen astian valinta levylle ja ettei kuumenna astiaa tyhjänä.

Lue seuraavaksi