Koe uusi yle.fi

Opiskelijat ohjelmoivat lisättyä todellisuutta Ylen studioon

Tamperelainen opiskelijaryhmä muokkaa peliteollisuudesta tuttuja tekniikoita television käyttöön. Innovaatioalusta Demolan kokoama opiskelijaryhmä kokeilee liikkeentunnistuksen hyödyntämistä Ylen Tohlopin virtuaalistudiossa.

media
Yle ja Demola
Yle / Marjut Suomi

Innovaatioalusta Demolan projektitiimi haluaisi televisio-ohjelmiin niin sanottua lisättyä todellisuutta. Siinä televisiostudioon luodaan keinotekoisia hahmoja tai -maisemia, joita ohjelman juontaja voi ohjailla liikkeillään.

Kehittäjien mukaan uutta tekniikkaa voisi käyttää esimerkiksi Pikku Kakkosen satutuokiossa.

- Kun juontaja kääntää sivua, siihen voisi ilmestyä kuva, hahmo tai maisema. Juontaja liikuttaisi hahmoa konsolipeleistä tutun liikkeentunnistinlaitteen avulla, sanoo Demolan Yle-projektin projektipäällikkö Trent Pancy.

Tekniikka perustuu ilmaisiin ohjelmistoihin

Demola on koonnut projektitiimin kolmesta tamperelaisesta korkeakoulusta. Opiskelijat kehittävät uutta tekniikkaa Ylen Tohlopin virtuaalistudion kanssa.

- Tiimi keksi keinon yhdistää netissä ilmaiseksi saatavilla olevia ohjelmistoja. Niitä on peliteollisuudessa käytetty jossain määrin, mutta tietääkseni ei koskaan televisiotuotannossa, sanoo kehityskoordinaattori Ilmari Huttu-Hiltunen Yle Tuotannosta.

Huttu-Hiltusen mukaan jo nyt on kiinnostusta ottaa uusi tekniikka käyttöön ohjelmissa, mutta vielä ei voi varmasti sanoa, miten nopeasti tämä oikeasti tapahtuu.

Mediapolis tuo Ylelle uusia kumppaneita

Tampereen Tohloppiin on syntymässä luovien alojen keskittymä Mediapolis. Myös Demola tulee Tohloppiin, kunhan muutostyöt valmistuvat.

- Tässä on aineksia moneen eri juttuun. Mielestämme Demola voi tuoda yhteistyöhön oman panoksensa ja operoida kaikkien eri toimijoiden välillä, sanoo Demolan fasilitaattori Antti Salomaa.

Tampereen ammattikorkeakoulu siirtää toimintaansa Tohloppiin ensi vuonna. Myös kymmenet yritykset ovat olleet kiinnostuneita Mediapoliksesta.