Himasen slogan suoraan kokoomuksen vaaliohjelmaan

Kokoomus omi Pekka Himasen sloganin omaan vaaliohjelmaansa melkein sanasta sanaan.

politiikka
Pekka Himanen
Pekka HimanenKimmo Mäntylä / Lehtikuva

Jyrki Kataisen johtama tulevaisuusvaliokunta tilasi filosofi Pekka Himaselta vision tietoyhteiskunnan haasteista jo 2004. Kataisen ja valiokunnan tilaama raportti tuli maksamaan veronmaksajille tuolloin 50 000 euroa. Sen otsikoksi tuli Välittävä, kannustava ja luova Suomi (siirryt toiseen palveluun).

Lyhyimmällä tavalla tiivistäen näille kymmenelle arvolle perustuvassa kehityksessä on siis kyse välittävästä, kannustavasta ja luovasta Suomesta, jossa on rohkeutta unelmoida ja realismia toteuttaa kehitys kestävällä pohjalla, Himanen kirjoittaa raportissaan.

Himasen kädenjälki näkyy suoraan kokoomuksen vaalitavoitteissa 2007.

Vastuullisuutta edustavat päätökset, joista lapsemmekin voivat olla ylpeitä. Kokoomuksen tavoitteena on Suomi, joka on kannustava, luova ja välittävä, Kataisen allekirjoittamassa vaaliohjelmassa lukee (siirryt toiseen palveluun).

- Tuntui kyllä vähän höhlältä nähdä Himasen tekstiä sitten myöhemmin suoraan kokoomuksen vaalimainoksissa. Raportti oli kuitenkin syntynyt koko valiokunnan tilaaamaana ja yhteistyössä, kertoo vihreiden Jyrki Kasvi, joka istui tuolloin tulevaisuusvaliokunnassa.

Valiokunnan jäsenet kertovat, että kokoomus hyödynsi muutenkin Himasen raportin tuloksia kampanjassaan 2007.

Valiokunnassa myös istunut Esko-Juhani Tennilä (vas.) kertoo, että 50 000 euron tilaus lähti puheenjohtaja Jyrki Kataisen esityksestä.

- Me otimme siitä aika tavalla yhteen, sillä henkilökohtaisesti pidin selvitystä höttönä. Mutta puheenjohtajalla on iso rooli valiokunnassa, enkä tiedä, olisiko sitä voinut edes vastustella. En muista, että hinnasta edes keskusteltiin, Tennilä kertaa.

Tulevaisuusvaliokunta teki vaalikauden alussa yhden pitkän ulkomaanmatkan. Kataisen johdolla tehdyllä matkalla tutustuttiin muun muassa Berkeleyn yliopistoon, jossa tulevaisuusvaliokunnan jäsenet kävivät tapaamassa Pekka Himasta ja hänen kollegaansa.