1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Nuori suunnittelija hylkäsi Rovion - oma firma pystyyn 40 eurolla

Kouvolalainen pelisuunnittelija halusi toteuttaa alalla omia visioitaan. Yrittäjyys ei miestä pelota tiukasta taloustilanteesta huolimatta.

Eero Turkian Liquid Flower Games -yritys jakaa huoneen kolmen muun pelialan yrityksen kanssa. Kuva: Juha Korhonen / Yle

20-vuotias Eero Turkia on suunnitellut tietokonepelejä kymmenvuotiaasta asti. Datanomi-tutkinnon suoritettuaan hän hankki aikuiskoulutuskursseilla lisäosaamista pelien tekemisestä ja yrittäjyydestä. Viime marraskuussa Turkia päätti perustaa oman peliyrityksen.

- Tämä on sellainen asia, jonka osaan. Mietin, että miksei sillä tekisi rahaakin, Turkia sanoo.

Yrittäjyys ei ollut nuorelle miehelle pakkorako. Angry Birdsin takana oleva Rovio lähestyi Turkiaa, mutta hän viittasi suuryritykselle kintaalla.

- Minua ei innostanut lähteä toteuttamaan toisten ihmisten visioita. Parempi perustaa oma firma ja tehdä työt sille.

Turkia ja kolme muuta alan kouvolalaista osaajaa perustivat jokainen oman toiminimen. He vuokrasivat yhdessä tilat kaupungin keskustasta, jossa he valmistavat uutta peliä. Tekeillä on seikkailupeli, jonka taustatarina pohjautuu Kalevalaan.

- Tulevan pelin prototyyppi on lähetetty yhdysvaltalaiselle julkaisijalle. Kovasti he siitä tykkäsivät, Turkia sanoo.

Rahaa alkaa tulla vasta, jos julkaisija hyväksyy pelin listoilleen ja alkaa levittää sitä internetissä. Ennen sitä ovat yrittäjät starttirahojen armoilla. Starttiraha riittää tilavuokraan joksikin aikaa. Tietokoneet nelikko lainasi ammattiopistolta, joten perustamiskuluiksi muodostui ainoastaan 40 euroa virallisista paperitöistä.

Osakeyhtiönä sijoittajien käsiin

Kaverusten toiminimet ovat tyypillisiä uusia yrityksiä, joita perustetaan Kymenlaaksoon eli 1-2 hengen yrityksiä, joilla on pieni työllistävä vaikutus. Yrityksiä perustettiin maakunnassa viime vuonna 699, joka on seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Tämä on sellainen asia, jonka osaan. Mietin, että miksei sillä tekisi rahaakin.

Eero Turkia

Lisäksi Kymenlaaksossa yrityksiä lakkaa kovalla tahdilla. Esimerkiksi Kouvolassa, samaan aikaan kun syntyy kolme uutta yritystä, kaatuu kaksi jo olemassa olevaa.

- Ei pärjääminen mietitytä juuri yhtään. Tärkeintä on, että saadaan tehtyä pelejä. Mietitään sitä rahatilannetta sitten myöhemmin.

Nelikon suunnitelmissa on yhdistää voimat tulevaisuudessa ja perustaa osakeyhtiö. Osakeyhtiö tarvitaan, jotta peleille voidaan vastaanottaa sijoittajien rahoitusta. Sijoittajien rahoilla toimintaan saadaan vakautta. Nyt tekeillä olevan pelin julkaisemisen tuottavuutta Turkia arvioi varovaisesti.

- Sitä on vaikea sanoa, mutta se voi olla kymmeniä tai satoja tuhansia euroja.

Uuden pelin nimi on Aetheris. Se on jatko-osa Turkian aiemmalle pelille Qbehille, jonka hän sai levitykseen ilmaispelinä.