1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotihoito tehostaa toimintaansa - ateria-automaatit Lahteen

Automaatin toivotaan parantavan vanhusten toimintakykyä ja tarjoavan enemmän valinnanvaraa ruoka-aikoihin ja ruokalajeihin. Palvelu on käytössä Suomessa jo 20 kunnassa.

Kotimaan uutiset
Pirkko Romppanen lämmittää ruokaa ateria-automaatilla.
Pirkko Romppanen on tyytyväinen puhuvan automaatin palveluksiin.Niko Rönkkö / Yle

Lahden kotihoidossa kokeillaan ateria-automaatteja. Menumatin palvelu on käytössä Suomessa jo 20 kunnassa.

Kokeiluun osallistuvat vanhukset valmistavat ruokansa kiertoilmauunista ja pakastimesta koostuvalla automaatilla kolmen kuukauden ajan.

Laitteen toivotaan parantavan vanhusten toimintakykyä ja tarjoavan enemmän valinnanvaraa ruoka-aikoihin ja ruokalajeihin. Automaatti helpottaa myös kotihoidon työtä.

- Kyllähän meillä on paineet lisätä sitä tekniikkaa, jolla me tuemme asiakkaan kotona asumista mahdollisimman pitkään. Kotihoito ei voi olla läsnä koko aikaa, muistuttaa projektipäällikkö Eija Repo Lahden sosiaali- ja terveystoimialalta.

Hän kuitenkin korostaa, ettei tarkoituksena ole vähentää vanhusten sosiaalisia kontakteja.

Kyllähän meillä on paineet lisätä sitä tekniikkaa, jolla me tuemme asiakkaan kotona asumista mahdollisimman pitkään.

Eija Repo

- Vaikka Menumat tulisi kotiin, meidän hoitajat käyvät edelleen, Repo lupaa.

Lopullinen kohderyhmä on vielä hakusessa. Myös kustannuskysymykset ratkaistaan vasta pilotin päätyttyä.

- Menumat on kalliimpi, jos ajatellaan, että useampi ateria menee meidän kauttamme asiakkaalle. Täytyy miettiä, mitä se jatkossa tulee maksamaan kaupungille ja mitä me veloitamme asiakkaalta.

Ateriavalikoima miellyttää

Ateria-automaatti on osa Kotiin kohdistuvien palveluiden toimittamisen uusi aika -projektia. Sen tavoitteina on vastata kotihoidon kasvavan asiakasmäärän tarpeisiin entistä paremmin. Tähän pyritään muun muassa parantamalla työvuorosuunnittelua, raportointia ja keskittämällä lääkäritoimintaa.

- Kotihoidossa on kolme omaa lääkäriä, jotka käyvät asiakkaiden kotona. Asiakkaita ei siis viedä enää lähtökohtaisesti vastaanotolle, vaan lääkäri menee asiakkaan luo, kuvailee Eija Repo.

Kotihoidossa on myös pohdittu, miten asiakkaan vointia voitaisiin seurata silloin, kun hoitaja ei ole paikalla.

- On olemassa sellaisia laitteita, jotka laitetaan sähkötauluun kiinni. Silloin me näemme, milloin asiakas käyttää sähkölaitteita. Siihen voitaisiin liittää jossain vaiheessa jopa vedenkulutus. Jos asiakas ei ole vaikka päivään käyttänyt vettä tai sähkölaitteita, hänellä on joku hätä, sanoo Repo.

Eihän siinä mitään, kun se on suomalaisten tekemä ja suomea puhutaan.

Pirkko Romppanen

Lahtelainen Pirkko Romppanen on kokeillut ateria-automaattia jo muutaman viikon ajan. Hän on ollut tyytyväinen puhuvan automaatin palveluksiin.

- Eihän siinä mitään, kun se on suomalaisten tekemä ja suomea puhutaan. Ja selväjärkinen mies siellä. Se on oikein hyvä, naurahtaa Romppanen.

Ateriavalikoimaa hän pitää riittävän monipuolisena ja uskoo laitteen lisäävän omaa aktiivisuutta. Aiemmin Romppanen on pyytänyt ruoka-asioissa apua ystäviltään, jos omat jalat eivät ole kantaneet kauppaan asti.

- Liikuntaakin pitää olla jollain tapaa. Muuten ihminen jäykistyy paikalleen, toteaa Romppanen tomerasti.

Lue seuraavaksi