1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viimeinen musiikkikauppa lopettaa Joensuussa

Perinteisten musiikkiliikkeiden tulevaisuus soi mollissa. Entistä useampi soitin löytää nykyisin ostajansa netistä. Muutoksen rajun tahdin todistaa vilkkaana rokki- ja musiikkikaupunkina tunnettu Joensuu, jonka viimeinen musiikkikauppa sulkee ovensa.

Kotimaan uutiset
Joensuulainen musiikkikauppias Onni Muikku.
Joensuussa 28 vuotta Karjalan Musiikkia pyörittänyt Onni Muikku pistää pillit pussiin. Ari Haimakainen / Yle

Torikadulla, aivan Joensuun keskustassa sijaitseva Karjalan Musiikki on myynyt vajaan 30 vuoden aikana monta pianoa, kitaraa, puhallinta, kieltä ja nuottikirjaa, mutta nyt pillit pannaan pussiin.

Silloin kun Onni Muikku aloitti, asiakkaita riitti useampaankin kauppaan.

- Tänne tuli kaiken kaikkiaan 5-6 liikettä. Niitä oli kyllä paljon silloin. Kilpailu oli kovaa, Onni Muikku muistelee

1980-luvulta soitinkauppojen määrä on romahtanut Suomessa kolmannekseen. Kun yksin Joensuussa oli siis peräti puolentusinaa liikkettä, pian niitä on jäljellä saman verran koko Itä-Suomessa.

Kilpailu oli kovaa.

Onni Muikku

Niin sanotun kivijalkamusiikkikaupan kannattavuutta on murentanut erityisesti nettibisnes. Alkutahdit erikoisliikkeiden ahdingolle löi saksalainen jättitukku jo 1990-luvulla.

Soitinkauppa keskittyy ja takertuu entistä tiukemmin verkkoon. Ja asiakas ottaa tilaisuudesta vaarin. Esimerkiksi sähkökitarat ja -bassot käydään kokeilemassa paikallisessa liikkeessä, mutta lopulinen ostos tehdään muualta.

- Täällä käydään koesoittamassa, ja jostakin ne ostetaan sitten. Sitäkin on hirmu vaikea mennä siihen väliin millään lailla puuttumaan. Se on ollut yleisilmiö pitkään, kauppias Muikku toteaa rauhallisisesti.

Pitää kuulla autenttinen sointi!

Kaikkea soitinkauppaa ei vielä käydä verkossa. Suomessa suurin alan maahantuoja ja myyjä on F-Musiikki Oy eli entinen Musiikki-Fazer, joka edelleen kauppaa valtaosan soittimista kivijalkaliikkeistä.

Tämä on malli, joka sopii parhaiten myös musiikin ammattilaisille. Joensuulainen opettaja, muusikko ja orkesterinjohtaja Markku Könttä sanoo, että hänen on pakko saada tuntea käsissään ja kuulla omin korvin soitin, jonka hän lopulta valitsee.

- Minä en pystyis netistä ostamaan mitään soitinta. Auton olen ostanut netistä, mutta soitinta en ostais.

Minä en pystyis netistä ostamaan mitään soitinta.

Markku Könttä

- Pitää päästä kokeilemaan ja koskettamaan. Autenttinen sointi. Kaikki tällaiset. Ei niitä voi ostaa netistä tai kuunnella jostakin nettiversiota, Könttä sanoo.

Tämä toimintamalli on ollut meille kuluttajille pitkään luontevin. Me koeajamme auton, sovitamme vaatteet, koeistumme sohvan, peilaamme meikin, tapetin sävy pitää nähdä oikeassa valossa ja astahtelemme kengät ja koesuihkautamme hajuveden.

Olemme perinteisesti ostaneet ainoastaan 250 000 euroa maksavan oma kodin koeasumatta sitä ensin.

On aika olla säveltäjä Muikku

Ajan sävel on, että soitinkaupassa pärjää jatkossa vain verkossa sekä omalla maahantuonnilla ja erikoisosaamisella.

- Kyllä minusta tuntuu, että ainakin tällaisissa pienimmissä kaupungeissa voi olla tulevaisuus aika tiukka. Pitäiskö sitä nettiin päin laajentaa sitä liikevaihtoa, mutta se ei ole minun juttu, Onni Muikku pohdiskelee.

Päätös lopettaa Karjalan Musiikki on muhinut jo pitempään. Musiikkibisneksen sisäisten myllerrysten lisäksi luopumispäätöstä vahvisti myös rahan henki eli kuluttajien varovaisuus. Musiikkikaupassa on ollut joulun jälkeen harvinaisen hiljaista.

Kauppias Onni Muikusta tulee entistä enemmän säveltäjä Onni Muikku. Lieksasta lähtöisin oleva Muikku on säveltänyt jo noin 100 laulua, joista tunnetuin on Reijo Taipaleen laulama "Tyttöjen tähden".

Nyt lauluja syntyy lisää - vaikka laturetkellä.

Joensuussa toiminut toinen soitinkauppa, Ykkösmusiikki aloitti loppuunmyynnin reilu kuukausi sitten.

Lisätty 27.9.2017 klo 12:17: lisätty tieto, että Joensuussa ehti olla kuukauden ajan ilman soitinkauppaa, jonka jälkeen kaupungissa avattiin uusi liike.

Lue seuraavaksi