1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Raumalla jo päätös turvakaukalosta - Porissa vielä pohditaan

Jääkiekon SM-liigan vaatimus joustokaukaloista ei saa varauksetonta tukea kaikilta liigapaikkakunnilta. Esimerkiksi Porissa kaupunki haluaa päättää itse, koska joustokaukalo asennetaan. Raumalla sen sijaan uuden kaukalon asennusaikataulu on jo päätetty ja se asennetaan vuonna 2014.

urheilu
Isonmäen jäähalli Porissa
Yle / Jari Pelkonen

Jääkiekon SM-liigassa on keskusteltu jälleen kiivaasti lajin turvallisuudesta ja taklauksista. Yhtenä pelaajien turvallisuutta lisäävänä tekijänä on vaadittu turva- eli joustokaukalon asentamista kaikkiin sm-liigapaikkakuntien jäähalleihin.

Kulunut kausi on ollut loukkaantumisten valossa synkkä, sillä keskimäärin kaudella on saanut aivotärähdyksen yksi pelaaja jokaisella ottelukierroksella. SM-liiga on vaatinut, että liigapaikkakunnilla pitäisi olla pelaajien turvallisuutta parantava joustokaukalo valmiina viimeistään vuoden 2014 syksyllä.

- Sehän tarkoittaa käytännössä erittäin kireää aikataulua. Olennaista on, että prosessi lähtee nyt heti liikkeelle, sanoo SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen.

Äijänsuo saa uuden kaukalon 2014

Raumalla pelaajien toiveet on otettu huomioon ja kaupunki on jo tehnyt päätöksen kaukalon uusimisesta Äijänsuon jäähallissa.

- Meillä on nyt ihan hyvät suunnitelmat. Vuoden päästä, kun laatta uusitaan, niin siinä samalla myös kaukalo uusitaan. Ensi kausi joudutaan vetämään vielä vanhalla, mutta sitten saadaan uusi ns. joustokaukalo meillekin, kertoo Rauman Lukon toimitusjohtaja Timo Rajala.

Isonmäen joustokaukalosta väännetään vielä

Porissa joustokaukalon hankinta on vasta aluillaan. Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus kummeksuu SM-liigan asettamaa kireää aikataulua joustokaukalolle. Vapaa-aikatoimen säästöpaineissa isoja investointeja ei tehdä nopealla aikataululla.

Vapaa-aikaviraston johtaja Kimmo Rinne aikoo niputtaa joustokaukalon hankinnan Isonmäen jäähalliremontin yhteyteen. Remontin aikataulusta tai rahoituksesta ei ole kuitenkaan tehty kaupungissa vielä minkäänlaisia päätöksiä. Päätöksiä kaukalon hankinnasta pitäisi tehdä jo syksyllä, jos halutaan, että Isonmäen jäähalli täyttää liigan lisenssivaatimukset kaudella 2014-15.

- Jos päätös tulee myöhempään, niin voi olla ettei kerkeä. Silloin kaukalon hankkivia paikkakuntia on aika paljon ja ollaan kiireen vilkkaa tarjouskilpailussa. Eli epäilen, että emme kerkiä, kaukalon uusimista selvittänyt Jani Rantanen arvelee.

Polykarbonaattipleksistä kiitosta Porille

Porissa Isonmäen kaukalo on rakennettu kiinni katsomoon, joten uuden kaukalon asentaminen vaatii myös katsomorakenteiden uusimista. Rantasen mukaan penkkirivejä joudutaan vähentämään uuden kaukalon tieltä, koska joustokaukalon välittömään läheisyyteen ei enää katsojia päästetä.

Isossamäessä on jo pyritty parantamaan pelaajien turvallisuutta polykarbonaattiplekseillä. Vaikka itse kaukalo onkin joustamaton, antavat uudentyyppiset pleksit jonkin verran periksi taklauksissa.

- Me uusimme pleksejä viime kaudella jo hieman ja nyt on tällä kaudella uusittu vielä lisää. On tullut tosi hyvää palautetta siitä, Rantanen kertoo.

Lue seuraavaksi