1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

JOPO-opetus tavoittaa nuoren ennen syrjäytymistä

Yhä useampi nuori kokee normaalin pulpettiopetuksen ongelmalliseksi ja peruskoulu jää helposti kesken. Apua uhkaavaan syrjäytymiseen haetaan esimerkiksi Helsingissä joustavista opetusmuodoista.

Kuva: Yle

Joustavassa perusopetuksessa, eli JOPO:ssa, opetus järjestetään osaksi koulussa ja osaksi työpaikoilla. Lisäksi kouluvuoteen mahtuu myös opintokäyntejä ja leirikouluja.

- Tämä on toisenlainen koulumuoto niille oppilaille, jotka eivät aamuisin aina jaksa herätä kouluun ja koulumotivaatio on kateissa, kertoo JOPO-opettaja Outi Lindholm Alppilan yläasteelta.

Alppilan lisäksi JOPO-opetusta tarjotaan Helsingissä Arabian, Tehtaanpuiston ja Vesalan yläasteilla.

JOPO-ryhmiin riittää vuosittain tulijoita ja opetusmuodolle on selkeää tarvetta.

- Suomessa on paljon syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja sen takia tämä normaali koulumuoto ei voi palvella tarkoitusta, jos pyritään siihen, että kaikille saadaan päättötodistus, sanoo Lindholm.

Tämä on toisenlainen koulumuoto niille oppilaille, jotka eivät aamuisin aina jaksa herätä kouluun ja koulumotivaatio on kateissa

Outi Lindholm

Työ opettaa elämään

Joustava perusopetus vie nuoret neljä kertaa vuodessa työelämän keskelle. Työssäoppimisjaksojen kautta nuoret saadaan kiinnostumaan yhteiskunnasta ja työelämästä.

Samalla oppilaat autetaan päättötodistuksen jälkeen jatko-opintoihin ja sitä kautta työelämään.

- Kun on nähnyt, mitä todellisuus on työelämässä, niin pystyy paremmin valitsemaan sitä jatko-opiskelupaikkaa, sanoo Lindholm.

Tyytyväisiä nuoria

Toista vuotta joustavassa perusopetuksen oleva Tiina Kristo haki luokalle aikoinaan huonon koulumenestyksen vuoksi.

On hauskempaa oppia työssä kuin täällä koulussa. Siellä ei tarvitse istua koko ajan ja tehdä vain tehtäviä.

Jonne Haatanen

- Ajattelin, että miten tulen pärjäämään tulevaisuudessa, kun numerot olivat niin huonoja. Kuraattorin neuvosta hain luokalle, Kristo sanoo.

JOPO-opetuksessa numerot ovat lähteneet nousuun ja oma alakin on alkanut hahmottua.

- Auto- ja sähköala kiinnostaisi. Niistä pitäisi alkaa hiljalleen valita, Kristo pohtii.

Myös ensimmäistä vuotta luokalla viettävä Jonne Haatanen on viihtynyt opetuksessa ja löytänyt oman alansa.

- On hauskempaa oppia työssä kuin täällä koulussa. Siellä ei tarvitse istua koko ajan ja tehdä vain tehtäviä. Ravintola-ala kiinnostaisi kovasti ja sinne haluaisin mennä kyllä töihinkin, sanoo Haatanen.