Paavi Benedictus XVI saapui Castel Gandolfoon

Paavi Benedictus XVI poistui Vatikaanista helikopterikuljetuksella Castel Gandolfon kaupunkiin kesäasunnolleen. Tasan yhdeksältä hänestä tulee emerituspaavi ja katolinen kirkko jää ilman päämiestä, kunnes konklaavi valitsee seuraajan.

Ulkomaat
Paavi Benedictus XVI
Eronnut paavi Benedictus XVI jätti Vatikaanin helikopterikyydillä.

Illalla virastaan eroava Paavi Benedictus XVI on saapunut Castel Gandolfon kaupunkiin Vatikaanin ulkopuolelle. Hän lähti helikopterikuljetuksella Vatikaanista kuudelta Suomen aikaa kohti Castel Gandolfossa sijaitsevaa paavillista kesäasuntoa, jonka parvekkkeelta hän tervehti vielä kertaalleen julkisesti yleisöä ja lausui kiitokset.

Benedictus sanoi parvekkeella, että päivä on erilainen kuin aiemmat ja että eron astuttua voimaan hänestä tulee "yksinkertaisesti pyhiinvaeltaja", joka aloittaa viimeisen vaiheensa maallisesta vaelluksesta.

Pienessä Vatikaanin ulkopuolella sijaitsevassa keskiaikaisessa kaupungissa häntä oli kerääntynyt vastaanottamaan runsaslukuinen yleisö, etukäteen tehtyjen arvioiden mukaan kymmeniä tuhansia ihmisiä. Castel Gandolfossa hänen on määrä siunata ihmisiä vielä kerran paavina.

Paavi viettää kesäasunnolla eläkkeelle jäämistään seuraavat kaksi kuukautta, minkä jälkeen hän palaa Vatikaaniin. Siellä hän jää asumaan eläkeläisasuntoon.

Benedictus kiitti viimeisessä juuri ennen hänen lähtöään Vatikaanista julkaistussa Twitter-viestissään rakkaudesta ja tuesta. Hän jätti jo päivällä jäähyväiset kardinaaleilleen.

Tasan yhdeksältä hänestä tulee emerituspaavi ja katolinen kirkko jää ilman päämiestä, kunnes konklaavi valitsee seuraajan. Häntä kutsutaan jatkossa yhä Benedictukseksi eikä ristimänimellään Joseph Ratzinger.

Kahdeksan vuotta paavina ollut Benedictus XVI yllätti koko maailman 11. helmikuuta, kun hän ilmoitti jättävänsä tehtävänsä. 85-vuotias paavi sanoi eroavansa terveyssyistä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset