Somalian presidentti armahti satoja merirosvoja

Armahdus ei koske merirosvojengien johtajia. Merirosvous väheni viime vuonna huomattavasti edellisvuodesta.

Ulkomaat

Liki tuhat merirosvoukseen osallistunutta nuorta on saanut armahduksen rikoksistaan Somaliassa. Presidentti Hassan Sheikh Mohamudia lähellä olevan lähteen mukaan presidentin myöntämä armahdus ei koske laivoja kaapanneiden rikollisjengien johtajia.

Armahduksesta kertoo Adadon maakunnan johtaja Mohamed Aden Tiicey. Adadossa armahdus koskee hänen mukaansa 959 merirosvoa. Alueella on paljon työttömiä nuoria, joita on värvätty merirosvoukseen.

Merirosvous on vähentynyt viime aikoina Somalian rannikolla. Vime vuonna alueella kaapattiin 14 laivaa, mikä on puolet vähemmän kuin edellisvuonna. Laivat ovat parantaneet kaappauksen vastaista suojaustaan ja vesialueen partiointia on lisätty. Lisäksi merirosvojen tukikohtiin on tehty iskuja.

Merirosvot pitävät yhä hallussaan neljää isoa kauppa-alusta ja joukkoa pienempiä laivoja. Panttivankeja on yhteensä noin 130.

YK:n huume- ja rikollisuusvirasto UNODC korostaa, että jos hyökkäyksistä halutaan pysyvästi eroon, merirosvojen on jouduttava armahduksen sijaan oikeuden eteen.

- Tekijöiden on jouduttava kohtaamaan seurauksia toiminnastaan, sanoo UNODC:n merirosvouden vastaisen ohjelman koordinaattori Alan Cole uutistoimisto Reutersille.

Lähteet: Reuters