1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pyhän Pietarin valtaistuin on nyt sede vacante

Uuden paavin valintaa säätelevät vuosisataiset perinteet. Katolisen kirkon johdossa on Vatikaanin kakkosmies siihen saakka kunnes konklaavi valitsee uuden paavin.

Yleisnäkymä Sikstiiniläiskappelista Vatikaanissa Kuva: Alberto Pizzoli / EPA

Paavin eroa tai kuolemaa seuraavaa ajanjaksoa kutsutaan tyhjän istuimen ajaksi eli sede vacanteksi. Katolinen kirkko ei kuitenkaan ole kokonaan vailla johtajaa, vaan kirkon väliaikaisena johtajana toimii Vatikaanin camerlengo eli kamariherra.

Nykyinen camerlengo on kardinaali Tarcisio Bertone. Hän johtaa kardinaalien konklaavia ja hoitaa kirkon asioita rajatuin valtuuksin yhdessä kolmen muun kardinaalin kanssa kunnes uusi paavi saadaan valittua.

Konklaavin täytyy sääntöjen mukaan alkaa 15-20 päivän kuluessa sede vacanten alkamisesta. Kardinaalit kokoontuvat tänään perjantaina epävirallisesti ja maanantaina virallisesti pohtimaan sitä, milloin konklaavi aloitetaan.

Kardinaalit sulkeutuvat konklaaviin

Konklaavi pidetään Sikstuksen kappelissa Vatikaanissa. Siihen osallistuu 115 kardinaalia, jotka eivät poistu Vatikaanista ennen kuin uusi paavi on saatu valittua. Sana konklaavi tulee latinan sanoista cum clave eli avaimen kanssa, mikä viittaa oven sulkemiseen avaimella.

Kardinaalit yöpyvät Casa Santa Claran hotellissa Vatikaanissa ja käyvät kappelissa pitämässä konklaavia. He eivät saa viestiä ulkomaailman kanssa eivätkä käyttää puhelinta, internetiä tai lukea sanomalehtiä.

Kardinaalit äänestävät uudesta paavista kahdesti päivässä, paitsi konklaavin ensimmäisenä päivänä, jolloin äänestyskertoja on yksi. Äänestyksessä jokainen kirjoittaa ehdokkaansa nimen korttiin, johon on painettu sanat "Eligo in Summum Pontificem" eli "valitsen korkeimmaksi paaviksi".

Kortit pudotetaan isoon kultaiseen maljaan. Äänestystä jatketaan, kunnes joku ehdokkaista on saanut kahden kolmasosan ja yhden äänen enemmistön. Äänestäjät vannovat pitävänsä äänestyksen salassa.

Valkoinen vai musta savu?

Jos tarvittavaa enemmistöä ei äänestyksessä synny, kortit poltetaan uunissa ja tuleen lisätään ainetta, jonka avulla savusta tulee mustaa. Tämä viestittää ulkomaailmalle ja Pyhän Pietarin aukiolla odottaville katolilaisille, että paavia ei ole vielä valittu.

Pisin konklaavi kesti 1268-1271 liki kolme vuotta. Useasti paavi on saatu valittua yhden päivän konklaavissa.

Kolmen päivän äänestysten jälkeen pidetään päivän tauko, jonka jälkeen äänestyksiä jatketaan. Kun uusi paavi löytyy, poltettavien korttien joukkoon lisätään ainetta, joka tuottaa valkoista savua. Vuonna 2005 Vatikaanissa päätettiin lisäksi soittaa Pyhän Pietarin basilikan suurta kelloa merkiksi paavin valinnasta.

Sikstuksen kappelin sisällä uudelle paaville puetaan paavin asu. Hän istuu kappelin valtaistuimelle ja ottaa vastaan muut kardinaalit, jotka jonottavat osoittamaan kunnioitustaan ja vannomaan uskollisuuttaan uudelle paaville.

Kardinaalien apupappi avaa kappelin parvekkeen ovet ja julistaa latinaksi: "Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam" eli "Julistan teille suuren ilon. Meillä on paavi." Tämän jälkeen paavi astuu parvekkeelle tervehtimään väkijoukkoa Pyhän Pietarin aukiolla.

Ensimmäisen messunsa paavi pitää muutamaa päivää tämän jälkeen.